Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skąd ta pewność?

Akurat przy tym zestawieniu ładnie rosły zielenice, krasnorosty w malawii jeszcze mi się nie przytrafiły, a parę lat się tym zajmuję ;).

A mi przy tym zestawieniu rosły krasnorosty.

W każdym bądź razie coś urośnie..

Opublikowano

Akwa to nietypowe 120x40x35h

Podmiana to 1 x w tygodniu 15l.

Glony sa tylko na wapieniach i roslinach.

Ryby

6x msobo

7x hongi sweden

Maja pi okoli 5-6cm

Tak,czasem sa bable powietrza.

Jak sie tego pozbyc?

Zamierzam dac nowe kamienie. Otoczaki green lub grey.

Opublikowano

Witaj.Dla mnie też są to cyjanobakterie zwane też sinicami.Sprawdz czy glon po roztarciu w palcach śmierdzi.Zaciemnienie akwarium na 3-4 dni jest najlepszą metodą walki.Akwarium nakrywasz powiedzmy kocem.Przed zaciemnieniem i po podmień ok 30-50% wody usuwając jak najwięcej glona.Nie zapomnij o silnym napowietrzaniu baniaka i wyczyszczeniu filtrów.

Ps.Jak możesz zrób lepsze zdjęcie,aby być na 100% pewnym.Tak na marginesie cyjanobakterie nie są glonami tylko bakteriami.

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Jeżeli uwalniają bąble powietrza być może sinice. Mierzyłeś poziom fosforu?

Aby uniknąć sinic trzeba zachować stosunek np. NP 20-1, 10-0,5. Jeżeli masz dużo więcej fosforu pojawiają się sinice ponieważ stosunek redfielda jest zachwiany.

Opublikowano

Sidzik podaj ile masz azotu i fosforu w akwarium.Lufa555 pewnie wiesz, że częstą przyczyną powstania sinic jest niski poziom azotu.Co w naszym biotopie jest trudne :) , to nie akwarium typu holenderskiego gdzie rośliny potrafią "zjeść" azot.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witam!

No niestety, ale testy,które posiadam to tylko:

NO2,Kh/Gh,NH3,pH - Zoolek

NO3 - JBL

Jeśłi chodzi o rośliny to mam ANUBIASY - 5szt ( 3x takie 25cm, 2x 15cm) oraz MICROSORIUM - 3x 5cm

Może jest ich za dużo?

Wieczorem dodam lepsze fotki całego akwa

Jeśli chodzi o filtrcję 2x filtr wewn FLUVAL U4 - wypełniony Gąbką 50% i ceramiką 50%

Niestety nie mam gdzie dać jakiegoś kubełka :(

Woda kryształ, nie ma zmętnienia, czy innych "syfów"