Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Canon 400D lub Canon 450D i do tego obiektyw np. Tamron 17-20 ze stalym swiatlem 2,8

bardzo dobra jakosc fotek i super fotki makro. koniecznie XR Di2

Co do Sony, szumi jak cholera w wyzszych ISO.

Na wyjezdzie porownywalismy z kumplem fotki Paryż w dzien ( jeszcze jako tako ) i noca - wtedy porazka, nawet jak sie juz sciemnialo to slabo wychodzily fotki a obiektyw stalka 2,8 !.

Mamy do tego ten sam obietkyw (j.w.) wiec latwo bylo porownac.

Na sony (te same ustawienia ) zdjecia wychodza ciemne i z kasza.

Z dodakowych canon ma fotki w serii 14kl/sek - idealne do ujec w ruchu.

Dodatkowo pamietaj ze kit'owe obiektywy sa slabe, popatrz na allegro po ile ludzie sprzedaja kitowe obiektywy.... to samo mowi za siebie.

Opublikowano

I tu się z kolega lekko nie zgodzę!

szumiała dość mocno ale na wyysokim ISO Alfa ale 100, 300 to juz inna bajka (nowsza matryca).

Ale jeśli teraz kupować to proponuję Alfe 350 tam już jest super matyca starczy tylko popatrzeć na niezależne testy (google).

A co do Canona to się nie wypowiem bo nie miałem doczyniania. Jeden lubi to a drugi tamto :)

A propo sony trzepie matryce do wielu modeli Canona i Nikona tylko nie wszyscy o tym wiedza :)

Opublikowano

Hehe widzę że reklama robi swoje i klub AlfaFunów rośnie - niedługo będzie tego sporo na allegro za niewielką kasę do kupienia.

@krisq75 brak szumów przy ISO 100-300 to cecha raczej tanich małpek a nie lustrzanek. Małomatrycowa lustrzanka nie powinna szumieć do 600.

Co do matryc Sony - trzepie ale do tanich modeli Canona/Nikona a nie do lustrzanek.

Z resztą i tak większość z tych których wciągnie fotografia i tak w końcu dojrzejże do pełnej klatki, a póki co sony takiej nie robi bo to półka Pro a do niej Sony nie sięga.

Opublikowano
Hehe widzę że reklama robi swoje i klub AlfaFunów rośnie - niedługo będzie tego sporo na allegro za niewielką kasę do kupienia.

@krisq75 brak szumów przy ISO 100-300 to cecha raczej tanich małpek a nie lustrzanek. Małomatrycowa lustrzanka nie powinna szumieć do 600.

Co do matryc Sony - trzepie ale do tanich modeli Canona/Nikona a nie do lustrzanek.

Z resztą i tak większość z tych których wciągnie fotografia i tak w końcu dojrzejże do pełnej klatki, a póki co sony takiej nie robi bo to półka Pro a do niej Sony nie sięga.

Dobrze ujete. Dlatego jako 3 letni posiadacz systemu KM ( obecnie Sony ) przesiadlem sie na pelna klatke . Tylko za nim teraz zaczne focic to trzeba dobre szkielka kupic :)

I kolejny rok w plecy ....

Takze kolego lenek - kupuj sobie byle co abys wszedl w system canona bo to jedyny system który na obecna czwile gwarantuje Ci możliwości rozwoju jesli takich sobie zarzyczysz z czasem . Po co potem wyprzedawac sprzet ze strata 30-40% ?

Opublikowano

pelna klatka rulez, ale to juz inna polka cenowa i kolega sie nie zmiesci :-)

Sam o tym mysle ale to jak juz zaczne na fotkach zarabiac ;-)

Sony jak to Sony, robi duzo super sprzetu ale ma chrapke na caly rynek multimedialny w tym foto.

Niestety na tym polu sa w tyle i to bardzo ale za to maja dobry marketing :-)

Obiektywy wogole sa nie ich i outsource'uja produkcje.

Wole 8-10mln pixeli canona niz 14Mpx Sony - Mpx'y to nie wszystko.

A na koniec drazni mnie spust w Sony, dzwiek jak strzal ze strzelby :mrgreen:

Opublikowano

Wiem że pełna klatka to nie ta cena - ale chodzi o to żeby się nie pchać w system w którym nawet nie ma pełnej klatki. Jeśli kupimy teraz np. Canona 400/450 to jeśli nie wpieprzymy się w szkła EF-S będą służyły również w pełnej klatce. To samo dotyczy zdaje się Nikona.

Pamiętaj że dzisiaj nie jesteś w stanie określić czy fotografia cię wciągnie czy nie i w przyszłości może będziesz chciał fotografować coś więcej niż bańki mydlane z użyciem funkcji - wątpliwej użyteczności - LifeViev

Opublikowano

Ja mam zestaw Canon 400D plus Tamron 17-50, przez jakiś czas byłem napalony na 5D (pełna klatka) fajny sprzęt i wogóle - jedna wada - cena. Faktycznie taki sprzęt to już chyba raczej musi na siebie zarabiać, no chyba że ktoś nie sobie może pozwolić na taką zabawkę. Na początek polecił bym nawet Canona z kitowym obiektywem, faktycznie szału on robi, ale na początek myślę że spokojnie wystarcza. Wybierał bym jednak mięzy Canon a Nikon - zdania są podzielone.

P.S

Czy czasami Sony to nie wcześniejsza Konica-Minolta (coś gdzieś mi się o uszy odbiło)?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.