Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pitolicie :)

Kolega ma zamiar kupic w USA wiec prawie za bezcen choc jesli masz mozliwosc zakupu na firme w PL to juz sie bardziej oplaca - cena netto jest nizsza od ceny zakupu w USA i transportu do PL . A ryzykujesz jeszcze oclenie . No i masz gwarancje ! Naprawa lustra potrafi byc droga !

Mi kiedys czlowiek siedzacy na forach , fotografia zajmujacy sie zawodowo powiedzial tak - wybierz sobie zakres cenowy za ile chcesz kupic lustrzanke , potem wybierz ten , który najbardziej Ci sie podoba ( bo tak jak mars napisal - roznia sie niuansami , a dopiero po kulku miesiacach i intensywnej pracy na tym sprzecie bedziesz wiedzial co Ci potrzeba ) . Dodatkowo kkase jaka chcesz przeznaczyc na lustrzanke nalezy pomonozyc przez 3 :) Chyba ,ze stylknie Ci mała karta pamieci , oryginalny akumulatorek i kitowy obiektyw.

I wiecie co - czego potrzebuje od lustra wiedzialem dopiero po 2 latach, a cena jaka wydalem na akcesoria do lustrzanki = x3,5 wartosc body .

Teraz Sony wykupilo KM ale zostalem przynajmniej z b.dobrymi szklami , wiec systemu juz sie nie oplaca zmieniac. Czekam az A700 stanieje i po 4 latach zmiana korpusu .

Opublikowano
I wiecie co - czego potrzebuje od lustra wiedzialem dopiero po 2 latach, a cena jaka wydalem na akcesoria do lustrzanki = x3,5 wartosc body

I stąd właśnie moja propozycja z pkt3. Kupujesz za grosze (chodzą dołownie za kilkaset złotych) coś co może nie spowoduje błysku zazdości w oczach turystów pod kolumną Zygmunta, gdańskim Żurawiem czy chorzowskimi zakładami mięsnymi. Ale za naprawdę niewielkie pieniądze pozwoli sprawdzić czy zakochasz się w "lustrze", naumieć i zidentyfikować potrzeby. I dopiero z tym bagażem doświadczeń i wiedzy strzelamy w przysłowiową 10kę w to co nas podnieca. I rzeczywiście w US teraz duuuuużo taniej :wink:

Opublikowano

Woytek ale bez wymiennych obiektywów to jakby pół-lustrzanka, przynajmniej jak dla mnie. Jeśli nie ma tej opcji, to czego on się nauczy? Poza opanowaniem przesłony i czasu, kadrowania, etc. obiektywy dają wielkie pole do popisu. Nie sądzę by kolega się zdecydował zrezygnować z zakupów w USa, ale jeśli robimy OT to jako alternatywę do Olympusa radziłbym pójść bardziej ekstremalnie: kupić dobrego Zenita albo pratkikę ze światłomierzem, a do tego dokupić obiektywy na M42, które kiedyś przy przesiadce na cyfre i tak zostaną jako doskonałe szkła. Ale to opcja raczej dla kogoś, kto już ma orientację jako taką i myślę, że technologia analog teraz już tylko dla pasjonatów albo wielkoformatowców jest atraktycjna.

Dlatego również jestem zdania by kupić po prostu Canona albo nikona, z tym że rozejrzał bym się za jakimiś starszymi modelami, np. nikon d80, canon 350d (to różne poziomy, ale jako przyklad) i dokupił do tego dobre szkła. W USA wiele osób sprzedaje funkiel nówki ;) i można wyhaczyć rodzynki. A więc kupić używane body i do tego nowe szkła/lampę/akcesoria za poczynione na body oszczędności.

Opublikowano

Masz rację - tylko że moja opcja to "economy" czyli naucz się za grosze. Od Twojej to już niedługa droga do najtańszego nikona czy canona. I wówczas gdyby hobby się nie spodobało to trzeba szukać amatora. A z takim olimpusikiem jest tak, że taniocha więc kupiec od ręki, albo można zamiast nurka czy stateczku dać do akwa:)

Opublikowano

Woytek zgadza się, ale przy olympusie widzę minus główny w braku wymiennej optyki - to jednak b. ogranicza, bo nie pozwala np. odkryć fotografii portretowej, przyrodniczej czy macro w sposów jaki to jest możliwe z dedykowanymi obiektywami.

Natomiast Zenit / Praktika - kupno od ręki, tani, dostępność tanich szkieł - za kilkaset złotych masz już niezły system, który - co ważne - pozostaje ewentualnie na przyszłość.

Natomiast na kupnie używanego body i nowych szkieł w USA też się raczej nie straci - w PL na pewno sprzeda w rozsądnej cenie, nawet jeśli miałoby to być ze jakąś stratą - ale ryzyko całkowitej wtopy i utraty kasy raczej małe, w PL fotogrficzny rynek ma się dobrze.

Ale to jest dyskusja nieco płonna bo radzimy coś, co my byśmy zrobili teraz, czyli mając po kilka lat doświadczenia z foto, a wiadomo że perspektywa ta jest inna niż gdy się zaczyna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i cała sytuacja się skomplikowała. Znajoma teściowej, która miała mi przywieźc aparat ze Stanów do Polski zrezygnowała (prawdopodobnie podchwyciła temat i przewiezie aparat i kompa jakiemuś swojemu pociotkowi), a nie uśmiecha mi się wysyłac go kurierem, czy paczką. Dlatego odkładam kupno lustrzanki do czasu jak mamusia nas osobiście nawiedzi. Niestety (może na szczęście) nie prędko to nastąpi;))

Zakupie więc w najbliższym czasie zwykły aparat cyfrowy np Sony H9, lub coś w podobnej cenie i klasie. Tymczasem porobiłem zdjęcia akawarium przy pomocy pożyczonego Sony H3. Całe akwarium wyszło nawet dośc dobrze jak na mój gust (do obejrzenia w galerii), natomiast nad bliskimi zdjęciami rybek będe musiał jeszcze popracowac...

Opublikowano
No i cała sytuacja się skomplikowała. Znajoma teściowej, która miała mi przywieźc aparat ze Stanów do Polski zrezygnowała (prawdopodobnie podchwyciła temat i przewiezie aparat i kompa jakiemuś swojemu pociotkowi), a nie uśmiecha mi się wysyłac go kurierem, czy paczką. Dlatego odkładam kupno lustrzanki do czasu jak mamusia nas osobiście nawiedzi. Niestety (może na szczęście) nie prędko to nastąpi;))

Zakupie więc w najbliższym czasie zwykły aparat cyfrowy np Sony H9, lub coś w podobnej cenie i klasie. Tymczasem porobiłem zdjęcia akawarium przy pomocy pożyczonego Sony H3. Całe akwarium wyszło nawet dośc dobrze jak na mój gust (do obejrzenia w galerii), natomiast nad bliskimi zdjęciami rybek będe musiał jeszcze popracowac...

jakiego rzędu oszczędność daje zakup w usa??

przecież np używane lustrzanki na allegro są tak śmiesznie tanie, że szkoda słów... nawet można pojechać i pomacać i się będzie opłacać... a tak samo nie ma gwarancji jak na sprzęt z usa...

sam chciałem niedawno pacnąć swoją 350-tkę i kupić uzywany 30D ale jak zobaczyłem cenę jaką bym dostał w odniesieniu do tego ile zapłaciłem kupując, to się uśmiechnąłem i dam ją synkowi jak podrośnie :P

np tutaj jest imho bardzo ciekawa propozycja... i juz można by zacząć z jakąś bazą do kompletowania szkieł... wiadomo nie musi być wszystko na raz...

zresztą co się będę rozpisywał... wystarczy przejrzeć dokładnie WSZYSTKIE aukcje BCMy :twisted:

Opublikowano
a tak samo nie ma gwarancji jak na sprzęt z usa...

alez oczywiscie, ze bedziesz mial gwarancje... wyslanie do USA i z powrotem takiej przesylki to koszt circa 20-40$ jesli sle sie za pomoca firmy spedycyjnej takiej jak Polamer czy Doma ;]

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.