Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nikon ba klaaasssssaaaaaaa ale za 1000 nie dostane a sonowka za tyle dla amatora chyba starczy (narazie klepie canonem cyfrowym dla "malpki") ostatecznie za ww cene brac czy nie :?: :?: :?: dzieki za odpowiedz pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Polecm Sony A100 mam ja i jetem zadowolony, pasuja do niej obiektywy i lampy od lustrzanem KonicaMinolta (bo sony ich wykupilo) a te mozna dostac w dobrym stanie tanio :)

Ps> Mars a Sony to Sysytem Minolty sprawdzony od lat nie porownuj roznych klas aparatow do siebie porownaj Alfa 700 do D80 i tu juz sie zdziwisz przewaga Nikona niknie Sony zostawia go w tyle.

Alfa 100 trzeba rownac do D40 i D50 a te pozostawa w tyle, masz racje wolno ostrzy ale dokladnie ma duze szumy przy ISO 1600 ale ma stabilizacje w korpusie (tanie obiektywy) i samoczyszczenie matrycy.

wiem co pisze bo sprzedalem niedawno D50.

Opublikowano
nikon ba klaaasssssaaaaaaa ale za 1000 nie dostane a sonowka za tyle dla amatora chyba starczy (narazie klepie canonem cyfrowym dla "malpki") ostatecznie za ww cene brac czy nie :?: :?: :?: dzieki za odpowiedz pozdrawiam siwy1973

jak całkiem nowa lub prawie nowa to warto się zastanowić bo i tak będzie parokrotnie lepszy od małpki a i zobaczysz o co chodzi z lustrem bo to jednak ciut inna filozofia, a jak mocno przechodzony to imho coś z canona lub nikona uzywanego też w podobnej cenie znajdziesz bo sprzet używany ceny nie trzyma.

Opublikowano

za 1000 to sie nawet nie zastanawiaj tylko bierz.

gdybys mial pytania co do aparatu to wal smialo ja moim juz kilkaset fot pstryknalem to co nieco wiem o nim :)

Opublikowano
nieporownuj roznych klas aparatow do sieie porownaj Alfa 700 do D80 i tu juz sie zdziwisz przewaga Nikona niknie Sony zostawia go w tyle.

raz to sam zastosuj się do tego co piszesz bo D80 a A700 to tez inne półki,a z kolei A700 nie mogę porównac do D300 bo tez co innego - przeciez A700 jest tak pomiędzy D80 a D300 i jak ktoś chce być super dokładny to ani to ani to nie pasuje

dwa to z tym niknięciem i zostawianiem w tyle to też przesadziłeś bo czy weźmiesz Nikona, Canona, Sony, Fuji czy Pentaxa to w tych klasach aparatów o których piszemy ze zblionych "półek" to różnice je dzielące bardziej polegają na niewielkich niuansach niż na rzeczywistych, konkretnych przewagach danych producentów i modeli. Przewaga danego modelu bardziej wynika z indywidualnych preferencji użytkownika w tym co najważniejsze - rodzaju wykonywanej fotografi, bo jeden potrzebuje wysokich iso i patrzy na szumy inny potrzebuje szybkiego AF a jeszcze inny wiernego oddana barw, kto inny używa dużo lampy błyskowej [zewnętrznej] i pomiar błysku jest najistotniejszy a tu nawet canonowcy zazdroszczą tego pomiaru nikonowi i tak np Fuji który jest jednym z najlepszych do pracy w studiu kompletnie nie nadaje się do focenia samolotów czy ryb

i jak napisałes np

....Alfa 100 ... masz racje wolno ostrzy ale dokladnie ....

to imho też sie do samolotów nie nada zabardzo jak i do ryb mógłby mieć szybszy AF zwłazszca pyszczaków które są szybkie jak diabli a skoro to forum rybne to ten czynnik może być wazny, co nie zmienia faktu że w innych warunkach i do innych celów może się spisywac dobrze.

Do tego dochodzi sprawa optyki jaka mamy i dodatkowego wyposażenia bo co z tego że masz dobre body jak podpiętego kita itp itd

Jeśli Tobie Sony odpowieada najbardziej to tylko mi pozostaje życzyć udanych ujeć i rozwijania systemu.

Dla mnie po prostu Canon i Nikon są najbardziej kreatywne i uniwersalne a poprzez swoją popularność stwarzają większe możliwosci na rynku wtórnym co dla wielu ma duże znaczenie jak ktoś chce kupić dobre szkło ale nowe sa za drogie

Opublikowano

Mars jest duzo racji w tym co napisales.

Chodzi mi tylko o to ze Sony nie zaczelo swojej przygody z lustrzankami od zera tylko kontynuje tradycje Minolty a zeby byc super dokladnym to i Koniki tez. No i mnie Alfa 100 lezy w reku lepiej niz D50 ktorego sprzedalem a co mnie najbardziej cieszy to mnogosc osprzetu z logim Minolty w 100% kompatybilnego (chodzi o to ze uzywka nie ze logo Minolty) z drugiej reki w super stanie.

Ale co tam kazdy lubi to co lubi :)

A 100 nie bedzie napewno zla dla poczatkujacego w dziedzinie luster.

Teraz mi sie marzy Alfa 350 :)

Ps. Jestem amatorem dlatego nie Alfa 700.

Opublikowano

Krisq75 dzieki za propozycje wspolpracy w dziedzinie foto to dla "Małżowinki" ona bardziej w foto sie bawi ja raczej akwa chociaz polaczyc zainteresowania mozna (pyski to za jej namowa-dobra kobita) :D powodzenia w odbudowie baniaka pozdrawiam siwy1973

Opublikowano

Mnie dziwi że nikt nie wspomniał o Nikonie D40/D40x. To właśnie dobry sprzęt za taką kase. No nie znam się jeszcze na lustrzankach, a D40 to aparat z którym robie pierwsze kroki i naprawde jest rewelacyjny. Zdjęcia w porównaniu do normalniej cyfrówki są o niebo lepsze co widać i frajda z fotografowania!

Menu także nie jest trudne i po tygodniu znalezienie czegoś nie sprawia problemu:D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.