Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na dniach będe kupował aparat fotograficzny, którym oprócz innych zdjęć zamierzam też fotografować życie w swoim akwarium. Na jakie parametry wartoby zwrócić uwagę? Może ktoś zaproponowałby konkretny model, czy też markę? Chodzi mi o amatorską klasę sprzętu który w Polscve kosztuje około 2-3 tys zł.

Dodam, ze będe mógł trochę zaszaleć, bo aparat będe kupował w Stanach, gdzie jednak ceny tego typu sprzętu są dużo tańsze.

Opublikowano

w tej cenie kupisz już przyzwoitą lustrzankę i tylko takiego aparatu powinieneś szukać, ja kupiłem Panasonica FZ 50 - oczywiście nie jest to lustrzanka, ale dzis już widzę pewne wady tego aparatu, pomimo wielu plusów.

Jakie lustrzenki bym Ci zaproponował ?

Jako takeimu amatorowi jak ja pewnie starczył by sprzęt Canon, Nikon czy Sony w tych cenach, fachowcy doradzą Ci pewnie konkretne modele, ale będzie to jak z obsadą, każdy ma inny gust

Opublikowano

to aby w tej cenie kupic amatorską lustrzanke nie jest problemem - problem z następnymi zakupami czyli że do tego potrzeba dobry obiektyw i lampę zewnetrzną

sys 450D to z kitowym obiektywem będzie kosztowac prawie 3 koła a to samo body z kitem to ciut za mało

Opublikowano

To nie bajery robią foty

akurat czy to ma byc sprzęta bardziej amatorski czy bardziej pro to wybór jest prosty albo Nikon albo Canon [ ja osobiście preferuje Nikona ale to sa niuanse] jak nie masz na to za duzo kasy to i przy tych firmach masz większy wybór używek z allegro czy ebaya i łatwiej - taniej dobrac fajny zestaw.

Opublikowano

doczepie sie ze swoim pytaniem o aparat co myslicie na temat sony a100 (lustrzanka cyfrowa ) mam okazje tanio kupic jak to wyglada z dostepem do obiektywow filtrow itp

Opublikowano
doczepie sie ze swoim pytaniem o aparat co myslicie na temat sony a100 (lustrzanka cyfrowa ) mam okazje tanio kupic jak to wyglada z dostepem do obiektywow filtrow itp

wejdz na allegro i zobacz do sony pasuje system minolty.

różnica jest taka ze np obiektywów do minolty na allegro jest obecnie 269

nikona 736 canona 1011 wiec sam sobie odpowiedz jak jest wyborem i dostepnością a dwa to tak jak napisałem powyzej Nikon i Canon są to sprawdzone rozwiniete systemy inne systemy tez miewaja dober pozycje ale bardziej specjalistyczne jak np fuji bdb do portretów landszaftów i innych ujęć statycznych ale już do bani do dynamicznych zadań.

Opublikowano

sprawdzilem tak jak pisales Mars ...fakt co do wyboru osprzetu licho a co sadzisz o samym aparacie :?: :?: :?:

Opublikowano
sprawdzilem tak jak pisales Mars ...fakt co do wyboru osprzetu licho a co sadzisz o samym aparacie :?: :?: :?:

sam go nie miałem tylko znajomy mial własnie ten model i narzekał na AF że bardzo wolny a i ostrzył tez nie najlepiej jak się pobawił moim D80 to zmienił system na Nikona tylko inny model bo stwierdził ze duża róznica