Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I ostatnia sprawa - kasa - pozornie droższe lustrzanki są dużo łatwiejsze do odsprzedania po 2-3 latach niż najlepsze nawet małpki. Bo się po prostu tak szybko "moralnie" nie starzeją. Swojego 350D sprzedałem bodaj po dwóch latach za ok. 70% ceny zakupu, spróbuj tak zrobić z 2 letnią małpką.

To ja poprę teraz Cezara dla odmiany :D

Mój Canon S1IS po trzech latach właściwie nadaje się tylko na złom , a płaciłem za niego ponad dwa tysiące:(

Teraz rozglądam się właśnie za używaną lustrzanką , nawet z Kitem, na obiektyw przyjdzie czas :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

wiwitam

czy ktorys z panow "fotografow" moze polecic mi obiektyw makro do sony alfa 100

jest tego troszke na alegro a ja nie znam sie na tym tak bardzo :mrgreen: :oops:

czym sie kierowac przy wyborze takiego obiektywu :?:

chce zrobic prezent "malzowince" ale cicho sza

Opublikowano

NENo nie az tak dobre

one ssa duzo drozsze od aparatu(kilku miesieczny na gwarancie kupilem za 1z trzema 0)

powiecmy w takim razie ze maja byc godne polecenia :D

Opublikowano

Niestety obiektywy makro są drogie, a te tanie z napisem makro nie są do zdjęć makro :). Swego czasu na małą matrycę względnie dobre makro robiła Sigma, pewnie robią też z bagnetem dla Sony. To najtańsze prawdziwe makro jakie znalazłem (do dzisiaj go używam) - stała 50tka z odwzorowaniem 1:1. Podobna do 100tki z drugiego linku Neno. Obawiam się że nic tańszego nie znajdziesz, tym bardziej że Sony alfa są mało popularne i bagnet drogi.

Opublikowano

Je też twierdze że lustrzanka to lustrzanka, choćby najprostsza. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia mam Canona 400D kit plus Tamrona 17-50 i chce przesiąść się na pełną klatkę (jakby ktoś był zainteresowany ww zestawem to na priv:)).

Opublikowano

Jak chcesz taniej to sam poszukaj :) Ja niestety nie podejme sie polecenia czegos co byc moze na dzis Cie zadowoli ale za tydzien zwymyslasz mnie na forum :) . Tak jak pisze cezarix - szukaj czegosc co da Ci odwzprpwanie w skali 1:1 - takie obiektywy beda za pewne tez dobre optycznie, w miare jasne i ostre .

P.S. Nie pokalecz sie :)

P.S. 2 - nie patrz nawet na cos takiego jak Sigma 70-300 macro bo to zabawka jest :( , jako zoom do zabawy moze byc ale do macro w ogole sie nie nadaje ( chyba , ze tez do zabawy) . Po co płacic za zabawke ok. 800zł jesli za 1600zł mozna mie porzadne macro . Tak , wiem , to dwa razy tyle ... ale nikt nie mówiłe , ze zabawa lustrem będzie tania. Za to efekt bedzie przyjemny :)

P.S. 3 Cezarix dobrze prawi - Sony/Minolta z racji swojej unikalnosci na rynku jest bagnetem o ok 10-15% droższym a i oferta nie dosc , ze droższa to jeszcze znikoma .

P.S. 4 Poczekaj z tydzien - moze uda mi się zamiescic egekty focenia zwykla 50-ka polaczona z korpusem wlasnie tym zestawem za 450zł . Taki kpl kosztowal by Cie wiec ok 1000zł , bylby jasny (1,7) i zaje****** ostry . ALe jak pisałem - musisz poczekac . Tak czy siak , nic nie zastapi dobrego szkła . Ja niestety nie prędko sobie na takie pozwole dlatego bede bawil sie tym co mam + pierscienie .

Opublikowano

Co prawda pobawilem sie dopiero 30 minut , moze jeszcze zmienie zdanie ale odposc sobie te pierscienie i zakup porzadny obiektyw macro . Za duzo zabawy z nimi :) Choc przyblizenia zapewnic moga kosmiczne to chyba nie zastapia dobrego szkla :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wprawdzie nie na dniach, ale po trzech miesiącach oraz nie w Stanach, a w normalnym sklepie w Polsce, zakupiłem wreszczcie aparat fotograficzny. Po dogłebnym zastanowieniu, zdecydowałem się na lustrzankę. Po porównaniu cen, rozważeniu za i przeciw, kilkukrotnym "pomacaniu" różnorakich aparatów przychyliłem się do opini krisq75 i zakupiłem Sony Alfa 200. Najlepsze jest to, że cały dzisiejszy wieczór (wcześniej cały dzień głównym modelem był syn) fociłem swoje rybki, ale jeszcze nie jestem na tyle zadowolony z efektów aby coś opublikowac w galerii, a tym bardziej albumie. Generalnie jestem oszołomiony ilością funkcji, zmiennych, gadżetów itd aparatu. Oczywiście nie zniechęcam się, dalej będe walczył;]