Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Miesiąc temu zalałem baniaczek i właśnie zaczyna się faza wzrostu glonów, chciałbym was poprosić o pomoc w identyfikacji. Załączam trzy fotki obrazujące wedle mnie trzy rodzaje glonów

post-13197-146957135272_thumb.jpg

post-13197-14695713527587_thumb.jpg

post-13197-14695713527923_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

trochę czasu już minęło i te glony które są na pomarańczowym koralowcu już całkowicie zniknęły, te z podłoża również. Nowe ognisko pojawiło się z tyłu akwarium na piasku i tylnej szybie na razie w formie zielonego nalotu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Prośba o identyfikacje 3 glonów oznaczonych na obrazku. Czy z nimi walczyć czy pozwolić rosnąć? Dodam, że ta zieleń z nr 1 również pojawiła się na piasku. Akwarium dojrzałe, funkcjonuje ponad 1-mc.

Oświetlenie: aqua-glo + power-glo 39W

Parametry: NO2-0, NO3-10, Ph-8, GH-ok. 8, KH-ok.17 (GH i KH robione paskowym)

glony.jpg

Opublikowano

po miesiącu to tam mógł dojrzeć jedynie filtr..na pewno nie akwarium

Dopiero ci się okrzemki zaczynają (2) które skutecznie rozprawią się z tymi zielonymi czymkolwiek one są (pewnie zielenice)

Tak więc spokojnie.. na tym etapie dojrzewania zieleń na piasku też jest często spotykana

Opublikowano

Nigdy nie przejdzie..zwłaszcza z oświetleniem aqua/power glo

po okrzemkach zaczną pojawiać się krasnorosty..raczej zapomnij że nie będziesz miał glonów w akwarium.

Reaguj tylko gdy bedziesz miał podejrzenie że to sinice.. narazie brak podstaw do takiej diagnozy

Opublikowano
Nigdy nie przejdzie..zwłaszcza z oświetleniem aqua/power glo

po okrzemkach zaczną pojawiać się krasnorosty..r

Skąd ta pewność?

Akurat przy tym zestawieniu ładnie rosły zielenice, krasnorosty w malawii jeszcze mi się nie przytrafiły, a parę lat się tym zajmuję ;).