Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Paulstick napisał:

postanowilem przebudowac cala sekcje biologiczna tym razem z zainstalowanymi dwuzlaczkami przy kazdym korpusie

Mam nadzieję ze nie piszesz o złączkach "ogrodniczych" bo te nadają się tylko do ogrodu, z czasem ciekną.

Nie mogłeś się dostać z jakiej przyczyny, rozumiem że aby się dostać do ostatniego musisz odkręcić dwa pierwsze czy jest inny problem?

Opublikowano
38 minutes ago, eljot said:

Mam nadzieję ze nie piszesz o złączkach "ogrodniczych" bo te nadają się tylko do ogrodu, z czasem ciekną.

Nie mogłeś się dostać z jakiej przyczyny, rozumiem że aby się dostać do ostatniego musisz odkręcić dwa pierwsze czy jest inny problem?

Eljot o takich zlaczkach mowie. http://www.aquario.pl/hydraulika/721-dwuzlaczka-pcv-32mm-z-uszczelka.html

Problem byl na gwincie korpusu, nie przy komorze. Dostep do tych jest idealny. Zapewne nie dalem wystarczajaco tasmy teflonowej i stad przeciek. Mowie tutaj o doslownie kropli na pol godziny, ale skoro mam czas zanim akwarium bedzie, postanowilem to przebudowac. Te dwuzlaczki umozliwia mi w przyszlosci bezproblemowe rozkrecenie systemu na wypadek jesli sie okaze, ze znowu spieprzylem polaczenie, czy jesli postanowie z jakies przyczyny wymienic korpus/dodac cos do systemu.

32 minutes ago, stan said:

Żeby dostać się do sekcji biologii wystarczy wyłączyć pompę zakręcić zawór za pompą od strony biologii i spokojnie sobie działać. 

Stan zgadza sie, i takie zawory mam zainstalowane, woda w systemie stoi w tej chwili za zaworami a ja przerabiam tylko czesc pomiedzy. Problem byl na gwincie niestety a przy sklejonej sekcji nie bylo tego jak poprawic. Pewnie sa jakies polsrodki I moglem ten minimalny przeciek jakos zaslepic, ale skoro mam jeszcze prawie miesiac wole to przebudowac. Dwuzlaczki jedynie ulatwia mi zycie na wypadek jesli znowu cos spieprze:).

Opublikowano

Tak jak eljot pisze te złączki są super ? 

Jeżeli chodzi  o same gwinty to wiele razy pisałem że gwinty zabezpieczamy tylko i wyłącznie konopiami plus specjalna pasta. Taśma teflonowa to porażka. 

Opublikowano

A tak w temacie DIY ale z lekka innej beczki: 

Skonczylem przerabianie mojego ustrojstwa do nalewania wody, teraz w pelni radzi sobie z londynska woda.

W systemie znajduja sie 4 korpusy z nastepujacymi wkladami: 1. Pozbywa sie pylow I chloru; 2. Metale ciezkie; 3. Purilite (20 NO2 z kranu); 4. Rowaphos (wysoka zawartosc silicatow). Pysie docenia, ja osobiscie wolalbym miec calosc na rurkach 3/8 ale niestety moje stare ustrojstwo (3korpusy) bylo juz na 1/4. Moze w przyszlosci to zmienie.

ab0c2e492d.jpeg

Opublikowano
Just now, eljot said:

Podepnij to ustrojstwo do kranu w kuchni to i ty skorzystasz :)

Myslalem o tym, ale uklad mieszkania srednio w tej chwili na to pozwala (kuchnia w drugim koncu mieszkania). Przy rurkach 1/4 30% wymiana rownalaby sie z wezem przez cale mieszkanie co sobote na jakies 3 godziny. Zone mam wyrozumiala, ale trzeba wiedziec jak wybierac bitwy, zeby wygrac wojne ;-). Mam inna, mniej skomplikowana filtracje do wody pitnej.

56 minutes ago, stan said:

Tak jak eljot pisze te złączki są super ? 

Jeżeli chodzi  o same gwinty to wiele razy pisałem że gwinty zabezpieczamy tylko i wyłącznie konopiami plus specjalna pasta. Taśma teflonowa to porażka. 

No widocznie nie doczytalem:). Przeciekow nie ma do tej pory na innych gwintach, jesli sie pojawia, to nie omieszkam uzyc sposobu o ktorym piszesz.

Opublikowano

Nie wiem, może coś źle robię, ale nie mam problemów z przeciekami w domu po stosowaniu taśmy teflonowej. Najważniejsze to nawijać zgodnie z kierunkiem wkręcania i nie żałować taśmy. No i nie wolno cofać. :)

Wysłane z telefonu

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.