eljot Opublikowano 19 Października 2010 #171 Opublikowano 19 Października 2010 Najlepiej i najłatwiej w takiej kolejności jak napisałem odessanie - podmianka - zaciemnienie. Niestety nie używam komunikatorów. PS bez paniki to nie koniec świata Napisz czy dodawałeś jakichś nawozów do wody, jakimi pokarmami karmisz itp
slawek gorol Opublikowano 19 Października 2010 #172 Opublikowano 19 Października 2010 Nie wyglada na sinice. Jakie to jest w dotyku ? Latwo odchodzi od skal ? Stawiam na sliczne zielenice.
krystianpiwo Opublikowano 19 Października 2010 #173 Opublikowano 19 Października 2010 ale w akwa aż zielono kurde?
eljot Opublikowano 19 Października 2010 #174 Opublikowano 19 Października 2010 Sławek też tak mi wygląda, ale zielenice tak szybko się nie rozpleniają a zwłaszcza na piasku :?:
krystianpiwo Opublikowano 19 Października 2010 #175 Opublikowano 19 Października 2010 Z kamolów schodzi dość trudno!PA190038.JPG[/attachment:s2q61esl]PA190039.JPG[/attachment:s2q61esl]
eljot Opublikowano 19 Października 2010 #176 Opublikowano 19 Października 2010 Oj krystianpiwo chyba przesadziłeś niestety piasek już zaatakowany pomimo ograniczenia światła w akwa aż zielono nie jest źle. Napisz czy czymś nawoziłeś i czy na akwa pada światło słoneczne.
krystianpiwo Opublikowano 19 Października 2010 #177 Opublikowano 19 Października 2010 Oj krystianpiwo chyba przesadziłeś niestety piasek już zaatakowany pomimo ograniczenia światła w akwa aż zielono nie jest źle. Napisz czy czymś nawoziłeś i czy na akwa pada światło słoneczne. światło dzienne nie pada roleta zasłonięta cały dzień wstyd się przyznać ale nawoziłem nawozem do roslin 1 raz 10ml w tą niedzielę ale to zielone pojawiło się koło piątku czyli przed nawozem
eljot Opublikowano 19 Października 2010 #178 Opublikowano 19 Października 2010 Pojawiło się ale jak dostało nawozu to ruszyło z kopyta Podmiana wody i ograniczenie powinno pomóc ale już nie dodawaj nawozu to co zostało spożytkują rośliny. W sierpniu u siebie po raz 1 zaliczyłem sinice. Nawoziłem stare akwa jak były rośliny, woda z nawozem poszła do nowego ale rośliny już nie, no i coś ten nawóz musiało wykorzystać . Jak na rzazie wygrywam, zrobiłem dwie duże podmiany po 40% + żywica pochłaniająca fosforany i ograniczyłem oświetlanie. Aktualnie wsadziłem jeszcze węgiel aby wyłapał to co jeszcze może zachęcić sinice do powrotu.
pulasio Opublikowano 28 Października 2010 #179 Opublikowano 28 Października 2010 DSCF9370.JPG[/attachment:eozxsfsr] Cześć, pojawiło mi się to jakieś 2 dni temu i z dnia na dzień tego przybywa. Myślałem że to może okrzemki ale jak wziąłem palcem to łatwo schodzi (tak jak na załączonym obrazku) ale to może efekt tego że na kamieniu leży mała warstwa piasku? To coś rozwija się tylko na dekoracji, na piasku czy tle itp nie widzę nic takiego. Akwarium zalane ponad miesiąc temu od jakiś 2tyg cykl azotowy zamknięty wpuszczone rybki. Zrobiłem dziś testy wody parametry: ph 8, GH - ok 25, kH - ok 22, NO2 - 0, NO3 - ok 20, NH3/4 - 0. Dziennie świece po 13h, świetlówki to Aqua - Glo i Power - Glo. Dzięki za poradę
nabe Opublikowano 28 Października 2010 #180 Opublikowano 28 Października 2010 99 koma 9 % okrzemki o czym świadczy a) kolor nowo założone akwarium c) 10 postów wyżej o tym samym z podobnymi zdjęciami.
Rekomendowane odpowiedzi