Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moje glony na szybie.nie mam lepszych zdjęc bo teraz mieszkam za granica a akwarium zostawilam mamie.i pytanie jak je zwalczyc zeskrobac sie ich nie da zabardzo.narazie ograniczyla oswietlenie okwarium.i kupila jakies tabletki do filtra na glony...ale co jeszcze mozna zrobic albo czego nie robic?

post-8962-14695712341238_thumb.jpeg

post-8962-14695712341505_thumb.jpeg

Opublikowano

mama dzis wymienila ponad polowe wody wyszorowala szyby i kamienie ;/ /niestety heh/ i jest jakis postep.ale ryby zaczely jakby odbywac zbiorowe gody tancowaly kolo siebie i to red red np z yellowkiem ;/ to nienormalne.ale juz im przeszlo...

Opublikowano

Ponad połowę? Bardzo zły pomysł. Lepiej 20%-25% raz w tygodniu. Zresztą to zależy głownie od ilości ryb.Jest takie akwarystyczne powiedzenie, że "nie ma czegoś takiego jak za częste podmiany", ale za duże moga ci narobić większego bałaganu niż na początku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak na mój gust to sinice, coś się zmieniło od ostatniego pytania (na lepsze? na gorsze?) Podaj parametry (NO3, NO2 i fosfor jeżeli masz test) Ja bym nie zaciemniał bo to niekoniecznie pomaga a zaburza życie w akwarium. Jeżeli problem nie narasta to na razie usuwałbym mechanicznie i zwiększył podmiany wody. Jeżeli problem się nie zmniejszy lub zacznie przybierać na sile to kuracja erytromycyną (w wersji z codziennym dawkowaniem na noc)

Opublikowano

Od ostatniego pytania nie zmieniło się nic poza tym że stara narośl w całości ustąpiła z tła i zaczyna powoli zarastać od nowa, nie przybiera na sile. Wczesniej miałem z przodu aqua glo z tyłu power glo, od jakiegoś czasu świeci tylko power z przodu i zauwazylem znaczne wychamowanie jeśli chodzi o szybkość wzrostu.

Na białym piasku kwarcowym zero sinic, na szybie zero, wystepuje toto tylko na tle i w wyższych partiach stert kamieni.

Na tle ponad powierzchnią wody ale w miejscu gdzie tło jest mokre rosna mi jakies roslinki, jedna miala ok 3cm ale padła, teraz jeszcze jedno zielsko zaczyna rosnac, nie wiem co to moze byc, jutro wrzuce zdjecia i aktualne parametry.

Świece od 6:30 do 23:00 może zbyt długo?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.