lkostekl Opublikowano 11 Października 2009 #111 Opublikowano 11 Października 2009 czy możecie mi powiedzieć co to za ustrojstwo obrosło moje kamerdolce ;]]
MateuszT Opublikowano 11 Października 2009 #112 Opublikowano 11 Października 2009 Niewiele widać, ale jeśli są to pędzelki, to pewnie szantransje - nieszkodliwe krasnorosty, których praktycznie nie da się pozbyć. Z reszta są całkiem ładne, więc lepiej się przyzwyczaić.
palcente1 Opublikowano 11 Października 2009 #113 Opublikowano 11 Października 2009 witam, dawno tutaj nie zaglądałem, zapomniałem hasła do poprzedniego konta, a poprzedni adres e-mailowy juz nie istnieje tak czy siak mam pytanie, akwarium w zimie będzie miało dwa lata woda w normie, rybki zdrowe i ruchliwe, pojawił się glon, głównie na muszlach świderków, ale zaczął porastać również łupki.. nie wiem co to i czy mam powody do panikowania ? pomocy przepraszam za jakość zdjęcia, nie mam dostępu do prawdziwego aparatu w chwili obecnej
nabe Opublikowano 11 Października 2009 #114 Opublikowano 11 Października 2009 To co wyżej. Pędzelkowate fajne są, po co się ich pozbywać? Chętnie przyjmę Czy zauważyłeś żeby powstawały tam gdzie jest silny ruch wody? Może inaczej ustaw wyloty filtrów.
palcente1 Opublikowano 11 Października 2009 #115 Opublikowano 11 Października 2009 zauważyłem je w kącie, pędu wody tam nie ma.. no chyba ze sie samce tłuką ;d złe nie są, delikatnie falują, gdy coś koło nich przepłynie... najwiecej i najwieksze porosły na ślimakach.. ryby przenoszą ślimaki z kąta w kąt ciężko powiedzieć w którym miejscu dokładnie się zalągły
lechos Opublikowano 17 Listopada 2009 #116 Opublikowano 17 Listopada 2009 Pomozcie mi zidentyfikowac co porasta moje kamole z piaskowca i tlo. Od czasu gdy sie to zaczelo rozwijac (ponad dwa lata) ma caly czas taka sama barwe (praktycznie wegla) i jest bardziej rozwiniete od strony swiatla dziennego (okno).
lechos Opublikowano 17 Listopada 2009 #118 Opublikowano 17 Listopada 2009 Pod paznokciem zejdzie lub bo kilkakrotnym przejechaniu szczoteczka do rak.
cactus Opublikowano 17 Listopada 2009 #119 Opublikowano 17 Listopada 2009 Mutra, a jeśli odchodzi od kamienia? :? Moje stoi zalane 4 miesiace, początkowo atakowały okrzemki które po pewnym czasie ustąpiły miejsca zielonym glonom które rozwijają się do pewnego momentu, poźniej ciemnieją, przechodzą w kolor zgitej zieleni aż stają się czarne i odpadają płatami, poprostu łuszczą się z tła i kamieni i juz kilka razy cyklicznie powtarza mi się ta sytuacja... co robić? PS: fotki mogę pokazać jutro bo właśnie tło jest na etapie łuszczenia się a dołożony niedawno kamień jest jeszcze zielony.... W sumie nie przeszkadza mi to, chociaż wczesniej zalezało mi na zaglonionym, zielonym akwarium zdążyłem się z tym pogodzić, tylko denerwują troche te oderwane płaty pływające chwile po akwarium zanim zassa je filtr...
mutra Opublikowano 17 Listopada 2009 #120 Opublikowano 17 Listopada 2009 Generalnie zasada jest taka że jeżeli odrywa się płatami to z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że to nie glon tylko sinice. Wrzuć fotki
Rekomendowane odpowiedzi