mutra Opublikowano 1 Lutego 2009 #71 Opublikowano 1 Lutego 2009 wygląda na początek krasnorostów, no chyba że złazi pod dotykiem, ma pęcherzyki gazu itp - wtedy sinice.
lukaszra Opublikowano 3 Lutego 2009 #72 Opublikowano 3 Lutego 2009 no to czas na mnie pokazaly sie punkty z brazowymi pokladami jak widac na szybie nizej poziomu piasku ale takze na jednym kamieniu plaskim piasek zbrazowial ,,sa takze 2 punkty na szybie przedniej wyzej ale nie da rady zrobic fotki aby bylo to widac co to za gratisy ?? okrzemy ?? pozdrowionka
sabotage Opublikowano 4 Lutego 2009 #73 Opublikowano 4 Lutego 2009 Okrzemy, mozesz pomachac piachem, to Ci sie strefy nie beda robic.
cipkowski Opublikowano 21 Lutego 2009 #74 Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam szanowne akwarystki i akwarystów. Co to mogą być za glonki to coś czarnego słoik dopiero dojrzewa ma 5 tygodni zaczeły rozmnażać się okrzemki i inne glonki NO2-0 NO3-25 KH-20 GH<=14 PH<=8
mutra Opublikowano 21 Lutego 2009 #75 Opublikowano 21 Lutego 2009 może być początek krasnorostów, sinic albo kolonia bakterii. Daj zbliżenie albo poczekaj aż trochę urośnie.
setke Opublikowano 26 Lutego 2009 #76 Opublikowano 26 Lutego 2009 witam!!około 4 dni temu coś zaczęło się dziać w moim zbiorniku. Czy powinienem się tym martwić??Akwa zalane miesiąc temu .Świetlówki to power glo i zwykła.Rybek jeszcze nie ma.
czester_ Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor #77 Opublikowano 26 Lutego 2009 Piasek na którym rosna glony czasem nie jest posklejany?
setke Opublikowano 27 Lutego 2009 #78 Opublikowano 27 Lutego 2009 masz racje piasek jest bardzo drobny i jak go dotykałem to miałem wrażenie jakby lekko się kleił!poza tym na tym zdjęciu co wyżej wstawiłem te glony są zielone jak i brązowe(te zielone można oderwać od kamola brązowe ciężko)
Marcin0603 Opublikowano 3 Marca 2009 #79 Opublikowano 3 Marca 2009 W moim akwarium 450l po ok.3 tygodniach zaczął rosnąć glon na kamieniu, czy moglibyście powiedzieć mi co to jest za glon?? Nigdy czegoś takiego nie widziałem, ma on długość około 20-30cm... Akwarium chodzi 3 tygodnie z rybami bo zmieniałem mniejsze akwarium na to i wszystko z niego przełożyłem. Parametry wody są ok(NO2=0, NO3<20). Oto zdjęcia:
nabe Opublikowano 3 Marca 2009 #80 Opublikowano 3 Marca 2009 Nitkowate paskudy, zielenice. Glony prawdopodobnie przeniosłeś z innego akwarium, widać tu znalazły idealne meijsce do rozwoju.Też miałem coś takiego w akwa z krewetami, niszczyły mi mchy. Powodem było zbyt żyzne podłoże i niedokładne odmulanie. Zmniejsz intensywność oświetlenia, wyeliminuj jakoś fosforany z wody. Jeśli masz mbunę powinny to zjeść..
Rekomendowane odpowiedzi