Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w identyfikacji:

imag0162wv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

imag0163tk.jpg

Brązowy glonek wiadomo, ale co to za 2 pozostałe?

Jeden jasno zielony taki delikatny "meszek", drugi ciemna zieleń bardzo płaski jakby ktoś sprejem kamienie wymalował.

Dodam iż jasno zielony pojawił się 2 tygodnie od startu tylko na jednym kamieniu ale powoli zaczyna znikać na jego miejsce okrzemka i ten ciemnozielony.

Baniak ma prawie 4 tygodnie od zalania.

Woda: (testy jbl kropelki)

PO4- <0,02 mg/l

NO3 - miedzy 10-20 mg/l trudno w kolor skali trafić

Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

PS: Bąbelki wytworzone przez napowietrzanie

Opublikowano

Tak na moje oko, to na pierwszym zdjęciu po prawej stronie jasnozielone glony to zielenice, te po lewej stronie jak również te na drugim zdjęciu to cyjanobakterie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Moja przygoda z Malawi rozpoczęła się dwa miesiące temu. Akwarium dojrzewało, po trzech tygodniach zostało zasiedlone przez 10 saulosi i 5 rdzawych. Po jakimś czasie walczyłem ze zmętnieniem wody, a gdy to zakończyło się zwycięstwem dzięki lampie UV, to po około 3 tygodniach spokoju zaczęły się na kamieniach pojawiać chyba okrzemki. Wszystko byłoby ok gdyby piach po paru dniach od odmulania i podmiany nie wyglądał jak na zdjęciach.

Podmieniam około 25% co tydzień. Wszystkie parametry w normie NO2 0. NO3 20, ph 8 temp. 26-27. Świecę 12,5 godz. Teraz na piachu pojawiają się też małe zielone punkciki. Przeczytałem już wszystko o okrzemkach i wiem że trzeba cierpliwości ale żeby w takim tempie się rozprzestrzeniały? Proszę o pomoc w identyfikacji i rady co dalej robić. Z góry za wszystkie odpowiedzi dziękuję.

post-13654-14695713972754_thumb.jpg

post-13654-14695713972922_thumb.jpg

post-13654-14695713973039_thumb.jpg

post-13654-1469571397315_thumb.jpg

post-13654-14695713973305_thumb.jpg

Opublikowano

Takiej inwazji okrzemków na piachu nigdy nie widziałem. Sprawdź czy piach się nie "klei", jeśli tak to może być jakaś odmiana sinic.

Opublikowano

Sprawdziłem i nie czuję jakiejś kleistości. Jak wezmę trochę piasku do ręki i wypuszczę to ziarna spadają oddzielnie.

Opublikowano

Witam,

nagle w przeciągu 2 dni na kamieniu pojawiło się coś takiego:

imag0218xs.jpg

z tego co przeglądałem wcześniejsze zdjęcia to chyba krasnorosty ale mogę się mylić więc proszę o pomoc, dodam iż na tym glonie nie znajdują się pęcherzyki powietrza.

Pozdrawiam.