Shiroki Opublikowano 2 Lipca 2014 #411 Opublikowano 2 Lipca 2014 Wielkie dzieki. No na nie czekałem. Rybcie nie karmione skubią. A filmik? Cżego to Aple nie wymyśli! Zamiast wklejać zdjęcia, zrobiłem filmik z odrobiną dramatyzmu w tle Dzieki za pomoc.
Rumpelst Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #412 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 U mnie przez 10 miesięcy panowały okrzemki. W 10 miesiącu kupiłem trzy roślinki, z którymi pyszczaki szybko sobie dały radę i doszły jeszcze dwa rodzaje glonów. Zielone w bardzo niewielkiej ilości i czarno brązowe chętnie skubane przez ryby...
qbass56 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #413 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Te czarno brązowe to krasnorosty a te zielone sinice, czyli masz problwem z sinicam.
Rumpelst Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #414 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Z sinicami to jeszcze chyba nie problem bo to co na zdjęciu to wszystko co jest. Dołożę jeden filtr mechaniczny z napowietrzaniem by pobudzić ruch wody, ograniczę naświetlanie a to co jest usunę wraz z piaskiem. Zobaczymy.
foox Opublikowano 28 Listopada 2014 #415 Opublikowano 28 Listopada 2014 a czo to ? Zauważyłem, że kamyczki zaczynają mi porastać "czymś" zielonym. Nie wiem, czy jest to pożądany glon, czy raczej glon paskud, dlatego proszę o identyfikację. Porastają miejsca, gdzie mam okrzemki, ale też miejsca, gdzie ich nie ma po nalocie helmetów.
MatiK Opublikowano 28 Listopada 2014 #416 Opublikowano 28 Listopada 2014 Jak dla mnie to normalny glon, który przychodzi po okrzemkach, raczej nie ma się czym martwić
Jacek Dworecki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #417 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witam. Koledzy i koleżanki, mam do Was pytanie odnośnie glonów. Mianowicie zbiornik ma ponad pół roku ale startowany był z wody oraz filtrów ze starego akwa więc biologia ruszyła po tygodniu. Nastał czas okrzemków i nie przeszkadzało mi to zbytnio. Ale teraz zaczęło się coś dziać czego nie znam. W pierwszej fazie troszkę robiło się zielono na kamieniach więc pomyślałem że to po prostu zielenice i już, ale chyba nie bo teraz mam trochę okrzemków trochę czegoś zielonego i co najgorsze coś czarnego w kilku miejscach co włazi też na podłoże i je skleja. Podpowiedzcie proszę co to jest i co z tym robić. Docelowo chciał bym wychodować cos zielonego. Naświetlam 2 x 18W jedna 18000 druga 9500 kandeli chyba tak to się piszę, a jak nie to poprawcie mnie. Świeciłem przez jakieś 12-14 h teraz zmniejszyłem do 9-10 h Zmiana jak by na lepsze więcej okrzemka mniej tego paskudztwa, lecz może to być tylko moja wyobrażnia. Dodam na koniec że wszystko w miarę łatwo się czyści, co do czarnego to jak by taka skorupa i robią się takie płaty. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wskazówki. Akwa 128L obsada 8 szt saulosi i maingano.
marcin73m Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #419 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Naświetlam 2 x 18W jedna 18000 druga 9500 kandeli chyba tak to się piszę, a jak nie to poprawcie mnie. kelwinów - jednostka temperatury barwowej
Jacek Dworecki Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #420 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ok dzięki za rozpoznanie, poczytam co do sinic, również za sprostowanie oczywiście jak napisałeś marcin73m kelwinów. A może jakieś rady na początek co do sinic, tak żebym nie tracił czasu i działał od zaraz? Raz jeszcze dzięki za podpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi