Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w identyfikacji:

imag0162wv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

imag0163tk.jpg

Brązowy glonek wiadomo, ale co to za 2 pozostałe?

Jeden jasno zielony taki delikatny "meszek", drugi ciemna zieleń bardzo płaski jakby ktoś sprejem kamienie wymalował.

Dodam iż jasno zielony pojawił się 2 tygodnie od startu tylko na jednym kamieniu ale powoli zaczyna znikać na jego miejsce okrzemka i ten ciemnozielony.

Baniak ma prawie 4 tygodnie od zalania.

Woda: (testy jbl kropelki)

PO4- <0,02 mg/l

NO3 - miedzy 10-20 mg/l trudno w kolor skali trafić

Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.

PS: Bąbelki wytworzone przez napowietrzanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Moja przygoda z Malawi rozpoczęła się dwa miesiące temu. Akwarium dojrzewało, po trzech tygodniach zostało zasiedlone przez 10 saulosi i 5 rdzawych. Po jakimś czasie walczyłem ze zmętnieniem wody, a gdy to zakończyło się zwycięstwem dzięki lampie UV, to po około 3 tygodniach spokoju zaczęły się na kamieniach pojawiać chyba okrzemki. Wszystko byłoby ok gdyby piach po paru dniach od odmulania i podmiany nie wyglądał jak na zdjęciach.

Podmieniam około 25% co tydzień. Wszystkie parametry w normie NO2 0. NO3 20, ph 8 temp. 26-27. Świecę 12,5 godz. Teraz na piachu pojawiają się też małe zielone punkciki. Przeczytałem już wszystko o okrzemkach i wiem że trzeba cierpliwości ale żeby w takim tempie się rozprzestrzeniały? Proszę o pomoc w identyfikacji i rady co dalej robić. Z góry za wszystkie odpowiedzi dziękuję.

post-13654-14695713972754_thumb.jpg

post-13654-14695713972922_thumb.jpg

post-13654-14695713973039_thumb.jpg

post-13654-1469571397315_thumb.jpg

post-13654-14695713973305_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

nagle w przeciągu 2 dni na kamieniu pojawiło się coś takiego:

imag0218xs.jpg

z tego co przeglądałem wcześniejsze zdjęcia to chyba krasnorosty ale mogę się mylić więc proszę o pomoc, dodam iż na tym glonie nie znajdują się pęcherzyki powietrza.

Pozdrawiam.