Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Może czegoś nie wiem ale jaki gatunek masz na myśli ?

Pewnie chodzi koledze o tymczasowo pływające tam nimbochromisy linni - ku zdziweniu wszystkich jedzą to samo co trevcia i reszta obsady i mają się dobrze ( wzrost itd.)

Może zapodam kilka świeżych zdjęć moich ryb z mbunarium,żeby każdy mógł sobie ocenić jak wyglądają karmione tym samym pokarmem. NIe mam jedynie atulanego zdjęcia linni. Kupiłem je w lipcu 3-4cm w tej chwili mają 7-8cm. I żeby nie było brzuchwo nie mają pozapadanych ;-)

DSC_6059.jpg

DSC_8105.jpg

DSC_8332.JPG

DSC_8284.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, Merlot napisał:

Cynotilapia zebroides red top Likoma ( wcześniejsza nazwa cynotilapia afra red top Likoma)

To nie jest typowy mięsożerca samice żywią się planktonem a terytorialne samce peryfitonem tak że do diety np. Yellow który w naturze wcina robale mu trochę brakuje.

Opublikowano
10 minut temu, stan napisał:

NIe mam jedynie atulanego zdjęcia linni. Kupiłem je w lipcu 3-4cm w tej chwili mają 7-8cm. I żeby nie było brzuchwo nie mają pozapadanych ;-)

Ale chyba nie będziesz z nimi jechał na tej diecie jak dorosną na tyle aby znaleźć miejsce w predatorium :) 

Tak na marginesie to ciekawe czym w naturze żywią się maluchy drapieżników, zapewne podobnie jak Yellowki polują na robale zanim dorosną na tyle żeby wciągnąć inną rybę ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

To nie jest typowy mięsożerca samice żywią się planktonem a terytorialne samce peryfitonem tak że do diety np. Yellow który w naturze wcina robale mu trochę brakuje.

Dlatego jak wspomniałem, opierałem się swoją wiedzą na zapamiętanych postach ;

Pozwolę sobie zacytować wpis Stana z 2013r :

"Karmienie : Afra likoma jest typowym mięsożercą i nigdy nie zauważyłem , żeby skubała glony na kamieniach nawet w dniach głodówki"

Ale już po 2,5 roku obserwacji dokałdnie tak jak wspomniałeś : "Zebroides jest rybą planktonożerną ale jak wynika z ostatnich opisów terytorialne samce są również peryfitonożerne."

Opublikowano
2 minuty temu, eljot napisał:

Jedna i druga ryba ma podobne preferencje żywinieniowe. Druga sprawa, przecież w pokarmie premium nawet veggie jest spora ilość białka pochodzenia zwierzęcego więc w czym problem z łączniem róznych gatunków mbuna żywiąc ja pokarmem premium. Cały świat tak robi i jest ok , nagle u nas sa inne ryby ?? 

• Dziękuję 1
Opublikowano
5 minut temu, stan napisał:

Jedna i druga ryba ma podobne preferencje żywinieniowe. Druga sprawa, przecież w pokarmie premium nawet veggie jest spora ilość białka pochodzenia zwierzęcego więc w czym problem z łączniem róznych gatunków mbuna żywiąc ja pokarmem premium. Cały świat tak robi i jest ok , nagle u nas sa inne ryby ?? 

Właśnie o to mi chodziło. Teraz są pokarmy premium, które umożliwiają takie łączenie ryb. Przykład

NEW LIFE SPEKTRUM CICHLID FORMULA

• Dziękuję 2