Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, michal_j napisał:

(mam na myśli typowego "mięsożercę" i "roślinożercę"), chociażby u Stana - chyba nie powiecie, że Jego ryby wyglądają źle, że są chore / za chude / za grube ..

U stana pływa typowy roślinożerca z nietypowym mięsożercą do których należy cynotilapia, tak dla ścisłości :) 

Tak na marginesie zerknijcie ile jest tematów z chorobami ryb spowodowanymi złym odżywianiem. 

Opublikowano
12 minut temu, michal_j napisał:

Nie mam zamiaru się do tego stosować, u mnie pływają czwarty miesiąc i nic się nie dzieje .. jedne i drugie mnożą się na potęgę ..

I to jest pozytywne zakończe OT

Stan wybrał taką,  a nie inną obsadę tak jak i Ty, jeżeli to funkcjonuje i jest ok to tak trzymajcie. 

4 minuty temu, eljot napisał:

U stana pływa typowy roślinożerca z nietypowym mięsożercą do których należy cynotilapia, tak dla ścisłości :) 

Tak na marginesie zerknijcie ile jest tematów z chorobami ryb spowodowanymi złym odżywianiem. 

@eljot możesz to wymoderować na oddzielny temat bo to już przegieliśmy z OT po całości

Opublikowano

Wydzielony

12 godzin temu, Pleziorro napisał:

A nie macie wrażenia, że na dnie jest płaszczyk z sinic ? :)

Też mi się to rzuciło w oczy, zbiornik piękny ale te sinice IMHO trochę świadczą o niezbyt dobrze prowadzonym baniaku. Zapewne kolega dość długo nie ingerował w baniak aby dostał pięknej patyny ;) i brak czyszczenia dna spowodował wzrost fosforanów ale to tylko moje przypuszczenia.

Opublikowano
Nie mam zamiaru się do tego stosować, u mnie pływają czwarty miesiąc i nic się nie dzieje .. jedne i drugie mnożą się na potęgę ..

4 miesiące to tyle co nic wg mnie. Pogadamy za rok.
Argument o mnożeniu się nie jest żadnym argumentem. W akwarium 60l też się mnożą na potęgę bo taka ich natura.

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie jestem specem takim jak wy, ale temat pokarmów i żywienia był wałkowany na tym forum z milion razy i dalej jest :)

Z tego co pamiętam np. Spirulina, jest bardziej przeznaczona dla ryb roślinożernych, ale dzięki bardzo dużej ilości białka, można też nią karmić mięsożerców i wiele osób ją stosuje, wiadomo na samej Spirulina akwarium się nie poprowadzi, ale może ona stanowić podstaw żywieniową

Opublikowano
20 minut temu, michal_j napisał:

mam takie same spostrzeżenia.

No ja akurat nie widzę jakiegoś zaszczucia. Przyszło wiele osób i ich zbiorniki funkcjonują. Jeśli macie alternatywne starty zbiornika to opisujcie to jeżeli ktoś pyta jak to uczynić. Jeśli ktoś pyta o obsadę to daj swój przykład, jednak trzeba oczekiwać odpowiedzi, że ktoś będzie miał inne zdanie. 

Opublikowano

Ryby mięsożerne mają bardzo krótki przewód pokarmowy w związku z czym ryby nie zdążą wycisnąć z pokarmów roślinnych wszystkiego co najistotniejsze. Oczywiście obecnie produkowane pokarmy są odpowiednio przetworzone i lepiej przyswajane od "starych" ale jednak najlepsi producenci robią osobne pokarmy lepiej dostosowane do potrzeb danej grupy żywieniowej. 

Negatywne skutki złego karmienia da się zauważyć po długim karmieniu niedostosowanymi pokarmami premium i doświadczony akwarysta jest w stanie odpowiednio zareagować. Ogólnie panujące przekonanie, które sam popieram, kierowane jest do nowicjuszy bo to oni głównie zadają pytania i popełniają błędy. Dodatkowo mamy aktualnie dostępne bardzo wiele gatunków że nie ma potrzeby z przyczyn głównie estetycznych łączyć ryb o odmiennych preferencjach żywieniowych.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.