Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, eljot napisał:

Tak na marginesie zerknijcie ile jest tematów z chorobami ryb spowodowanymi złym odżywianiem. 

To może zamiast odradzać, to zacząć doradzać. Ludzie takie ryby będą łączyć i od tego się nie ucieknie. Możliwości pogodzenia diety już są. Straszenie chorobami do niczego nie prowadzi. Na pewno są tu ludzie, którzy już takie ryby łączą, ale może boją się przyznać. Może podzielą się doświadczeniami. Chyba najwyższy czas, żeby zderzyć się z tym tematem. I tak do przodu, a nie do tyłu :)

Opublikowano

Tak tylko doradzać można osobie która chce słuchać a niestety większość słyszy tylko to co chce usłyszeć ;) i poźniej pojawiają się wpisy "zrobiłem dokładnie według instrukcji z forum i po tygodniu wszystkie ryby zdechły :(" .

Opublikowano
1 minutę temu, eljot napisał:

Tak tylko doradzać można osobie która chce słuchać a niestety większość słyszy tylko to co chce usłyszeć ;) i poźniej pojawiają się wpisy "zrobiłem dokładnie według instrukcji z forum i po tygodniu wszystkie ryby zdechły :(" .

A wiesz dlaczego tak jest :> Ja logując się na forum, widziałęm w galerii piękne zbiorniki, od razu światełko, że też taki zrobie przykłądowo taki jak masz Ty. Oczywiście nie mając zielonego pojęcia,o chodzowli ryb z Malawi, jednak wolałem podpytać od A do Z. Niestety wiele osób jest wzrokowcami, poczyta piąte przez dziesiąte, zobaczy zdjęcia i stwierdzi, że zrobi tak jak X czy Y, bo skoro jemu funkcjonuje to i u mnie bedzie ok. I właśnie przez robienie zbiorników na "wzrokowca" wychodzą cyrki

Opublikowano
5 minut temu, eljot napisał:

Tak tylko doradzać można osobie która chce słuchać a niestety większość słyszy tylko to co chce usłyszeć ;) i poźniej pojawiają się wpisy "zrobiłem dokładnie według instrukcji z forum i po tygodniu wszystkie ryby zdechły :("

Taki ktoś to czym by nie karmił, to zabije ryby :). Jednak doradza się na Forum diety i ludzie z tego korzystają, więc nie jest tak źle.

Opublikowano
2 minuty temu, Merlot napisał:

I właśnie przez robienie zbiorników na "wzrokowca" wychodzą cyrki

No ale 80% ludzi to wzrokowcy :) 

2 minuty temu, pozner napisał:

ednak doradza się na Forum diety i ludzie z tego korzystają, więc nie jest tak źle.

Źle nie jest ale jak zaczniemy polecać "trudne" połączenia czy to żywieniowo, czy też charakterologicznie to może być. Było takie forum gdzie wszystko było OK ogólny samozachwyt jakie piękne akwa a jeszcze piękniejsze rybki i chyba już go nie ma ;) 

Opublikowano
7 minut temu, pozner napisał:

To może zamiast odradzać, to zacząć doradzać. Ludzie takie ryby będą łączyć i od tego się nie ucieknie. Możliwości pogodzenia diety już są. Straszenie chorobami do niczego nie prowadzi. Na pewno są tu ludzie, którzy już takie ryby łączą, ale może boją się przyznać. Może podzielą się doświadczeniami. Chyba najwyższy czas, żeby zderzyć się z tym tematem. I tak do przodu, a nie do tyłu :)

Ja rozumiem, że na start Deccorativo ma monopol, może jak odpowiada daj swoją alternatywę i wtedy będzie doradzanie. Ja swoje zbiorniki startowałem z przeniesienia biologii z drugiego zbiornika. Miałem szczęście, że mi się układało i nic nie padło. Nie miałem testów i nie wiedziałem jak to wszystko stoi. Udało i jest super, ryby żyją. 

Straszenie chorobami to nie jest takie rzucanie słów na wiatr, jak eljot wspomniał inne układy trawienne ryb roślinożernych i mięso mają inne potrzeby jedne zachorują drugie się nie będą dobrze rozwijać. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
Teraz, eljot napisał:

No ale 80% ludzi to wzrokowcy :) 

I własnie u tych 80% najczęsciej są problemy :) Wiadomo każdy popełnia błędy, co prawda szkoda, ze przez to cierpią ryby, ale z tych 80%, przynajmniej 50% się "nawraca"

Opublikowano

Z galerią jest mały problem. Często wysyła się tam nowych żeby zobaczyli jak ma wyglądać zbiornik, a są tam akwaria z nieodpowiednią obsadą lub wystrojem. Czyta zachwyty nad akwarium Pleziego z czarnym piaskiem, kupuje taki sam, po czym dowiaduje się ,że  źle wybrał kolor. Nowicjusz może czuć się skołowany.

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 godziny temu, jjacek napisał:

...RS ???  co to za skrot?? Rada starszych?

Skoda oznacza najmocniejsze wersje modeli emblematem RS....?

RS - dla tych co nie wiedzą lub niechcą wiedzieć pomimo bycia tyłu lat w klubie nawet biorąc udział nie jednokrotny w głosowaniu do RS,  oznacza RADA STOWARZYSZENIA. 

Jeżeli chodzi żywienie to jak już wcześniej pisałem.  Śmiało można karmić  pokarmami premium całą naszą mbune bez wyjątków. Oczywiście mając na myśli pokarmy premium mam na myśli pokarmy dedykowane dla roślinozerców ala veggie (że względu na większą ilość dodatków glono pochodnych). 

• Dziękuję 1
Opublikowano
21 minut temu, michal_j napisał:

"Jako przykład podam karmy dla ryb roślinożernych, które powinny zawierać od około 25 do 35% białka, a nierzadko zawierają czterdzieści i więcej procent tego składnika"

napisał to ichtiolog specjalizujący się w żywieniu ryb a nie ktoś kto wyczytał mądrości z forum ..

dlaczego najlepsze pokarmy NLS / Dainichi mają tak niską zawartość białka (na poziomie ~ 30%) ... ? a mimo tego można stosować je jako jedyny pokarm i ryby rozwijają się prawidłowo ..

http://www.petpublications.pl/component/content/article/159-akwarium-sodkowodne/1107-serce-i-wtroba-jako-skadniki-diety-ryb.html

Niestety nie rozumiem Cię kolego, co do białka - co to ma wspólnego z mięsożernością ryb? 30% białka jest w soczewicy.

Artykuł ten też przeczytałem i wg mnie pisze "gość" bardzo rozsądnie, jednak nie do końca pisze to tak jak Ty to przedstawiasz.

cyt:

"Jednym z najważniejszych elementów związanych z prawidłowym chowem zwierząt jest wiedza z zakresu wymagań żywieniowych oraz paszoznawstwa, czyli doboru składników i metod produkcji karm. Trzeba w tym miejscu wspomnieć, iż aby prawidłowo przygotować pełnoporcjową mieszankę (zaspokajającą wszystkie potrzeby żywieniowe), należy najpierw zapoznać się z zapotrzebowaniem pokarmowym oraz naturalnymi nawykami żywieniowymi ryb, dla których chcemy przygotować karmę."

Jak chcesz zapewnić wszystkie potrzeby żywieniowe roślinożercy i mięsożercy?

Nie jest to możliwe, w wielu przypadkach łączymy ryby o troszkę innych preferencjach żywieniowych, ale powtarzam "troszkę innych" nie ma szans zapewnić naszym rybom pokarmu, który spełni ich wszystkie potrzeby jeżeli te ryby będą po dwóch stronach bieguna żywieniowego.

cyt:

"Źle przygotowane i zbilansowane karmy są, z tego, co obserwuję, niestety jednym z głównych powodów występowania późniejszych problemów zdrowotnych ryb. "

kolejny akapit z tekstu -nie wymaga raczej komentarza.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.