Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, eljot napisał:

Źle nie jest ale jak zaczniemy polecać "trudne" połączenia czy to żywieniowo, czy też charakterologicznie to może być.

Nie mówię o polecaniu, a o doradzaniu i akceptacji. Jeśli ktoś się zdecyduje na takie połączenie, można mu zaproponować odpowiednią dietę. Możliwości już są.

11 minut temu, yaro napisał:

Jak chcesz zapewnić wszystkie potrzeby żywieniowe roślinożercy i mięsożercy?

Nie jest to możliwe, w wielu przypadkach łączymy ryby o troszkę innych preferencjach żywieniowych, ale powtarzam "troszkę innych" nie ma szans zapewnić naszym rybom pokarmu, który spełni ich wszystkie potrzeby jeżeli te ryby będą po dwóch stronach bieguna żywieniowego.

Nie ma 100% roślinożerców i 100% mięsożerców. Oczywiście mam na myśli mbunę, więc pogodzenie diety, moim zdaniem, jest możliwe. Nie mam na myśli karmienia Tropheopsów mrożonym krylem, czy Yellowa spiruliną. Współczesne suche pokarmy są tak zbilansowane i tak przyswajalne, że na to pozwalają.

• Dziękuję 2
Opublikowano
51 minut temu, michal_j napisał:

znam inne zbiorniki, w których takie / podobne zestawienia funkcjonują dużo dłużej i nie ma problemów ..

Jakie?

Czasami podobne już nie jest takie, pokaż przykład takiego akwarium, najlepiej ze zdjęciami, moja pierwsza obsada miała 6 lat, druga prawie 9, po takim okresie mogę powiedzieć, które ryby czuły się najlepiej a które nie, w perspektywie 4 miesięcy ani w perspektywie nawet 2 lat, nie da się ocenić jak na zdrowie ryby wpływa nieodpowiednia dieta, przy zbiorniku z obsadą którą się ma 10 lat można gdybać dlaczego Ps. cyaneorhabdos "maingano" dawało radę żyć 5-6 lat, Labidochromis caeruleus 8 lat a Chindongo demasoni jakoś w tym zestawieniu też żył, mnożył się i super, szkoda tylko że średnia długość życia stricte roślinożercy była dużo krótsza.

Sam gdy zaczynałem patrzyłem na to by ryby które chciałem hodować miały być kolorowe i to był priorytet, ale ile czasu można patrzeć, że u kolegów mających podobne akwaria, niewiele się różniących jest wszystko w porządku a u mnie, niby się mnożą, niby pływają to jednak na 100% to nie jest to samo co u innych.

Jeżeli ktoś uważa, że współczesne pokarmy spowodują, że jest możliwe połączenie roślinożerców z mięsożercami niech spróbuje tego sam, poczeka z taką obsadą ładnych kilka lat i szczerze odpowie o swoich spostrzeżeniach, niestety wielu akwarystów wyciąga wnioski po roku, dwóch posiadania obsady, a cytując autora ww. przytoczonego tekstu wszystkie komplikacje zdrowotne nie są do zaobserwowania w krótkim okresie czasu.

Opublikowano

Jak najbardziej się zgadzam. Wiadomo pokarm pokarmowi nierówny.  Ale też zawsze można dorzucić raz na tydzień pokarm wspomagający układ trawienny, bo takie też są. Ale tak jak napisałem ja mam małe doświadczenie z Malawi wy macie większe, ja mogę gdybać

Opublikowano
5 minut temu, pozner napisał:

Nie mówię o polecaniu, a o doradzaniu i akceptacji. Jeśli ktoś się zdecyduje na takie połączenie, można mu zaproponować odpowiednią dietę. Możliwości już są.

Jak możemy polecać, doradzać jak większość z nas ma zdanie, że nie miesza się obsady różniącej się żywieniowo? Jaką dietę mamy komuś zaproponować jeśli jestem jak i pewnie kilku jeszcze innych przeciwnikami takiego łączenia.

Jakie możliwości są:

Proszę zaproponować, przetestować, może za kilka lat zmieni się i nasze postrzeganie na ten temat, na dzień dzisiejszy nikt mnie jeszcze nie przekonał, nikt niczego nie pokazał i nie opisał.

Więc jeżeli moi oponenci piszą, że można, że nowe jest super, że u nich działa to niech doradzają - na efekty będzie trzeba czekać zapewne kilka lat, ale może będzie warto zmienić opinię skostniałego betonu, na dzień dzisiejszy doradzam, polecam sprawdzone sposoby, poparte własnym doświadczeniem.

Opublikowano
24 minuty temu, yaro napisał:

Jak możemy polecać, doradzać jak większość z nas ma zdanie, że nie miesza się obsady różniącej się żywieniowo? Jaką dietę mamy komuś zaproponować jeśli jestem jak i pewnie kilku jeszcze innych przeciwnikami takiego łączenia.

Jakie możliwości są:

Proszę zaproponować, przetestować, może za kilka lat zmieni się i nasze postrzeganie na ten temat, na dzień dzisiejszy nikt mnie jeszcze nie przekonał, nikt niczego nie pokazał i nie opisał.

Więc jeżeli moi oponenci piszą, że można, że nowe jest super, że u nich działa to niech doradzają - na efekty będzie trzeba czekać zapewne kilka lat, ale może będzie warto zmienić opinię skostniałego betonu, na dzień dzisiejszy doradzam, polecam sprawdzone sposoby, poparte własnym doświadczeniem.

Czyli według Twojej mysli Stan w Mbunarium powinien mieć złą obsadę, gdyż ma dwa gatunki wszystkożerne, jednego typowego roślinożerce i jednego typowego mięsożerce

Opublikowano
35 minut temu, michal_j napisał:

nie są to moje zbiorniki, więc nie dysponuję zdjęciami, na pewno jednak nie mogą się pochwalić aż takim stażem jak piszesz 7-10 lat ..

z drugiej jednak strony skoro było to tak dawno 6 i 9 lat, czyli razem 15 lat temu - jakmi pokarmami wówczas je karmiłeś ? Myślę, że przy obecnych karmach, dedykowanych i tworzonych by zaspokoić potrzeby pokarmowe konkretnie naszych ryb sytuacja ulega zmianie ..

może jeszcze inaczej, nikt nie neguje doświadczenia, ale chyba każdy przyzna mi rację, że 10-15 lat temu karmy, które większośc osób obecnie tutaj podaje (NLS, Dainichi, Northfin) nawet nie były dostępne na polskim rynku ..

Michale to tym bardziej mamy większe szanse dostosować pokarmy pod warunki żywieniowe. Łatwiej jest nam to wszystko utrzymać, pogodzić. Po to firmy klasyfikują pokarmy by podawać je w/g preferencji żywieniowych. 

Opublikowano
7 minut temu, eljot napisał:

Może czegoś nie wiem ale jaki gatunek masz na myśli ?

Cynotilapia zebroides red top Likoma ( wcześniejsza nazwa cynotilapia afra red top Likoma)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.