Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michal_j napisał:

zbiornik przepiękny :) jakoś u Turka Demasoni może pływać w jednym akwarium z Caeruleusem i Cynotilapią nie bardzo rozumiem czemu u Polaka nie może ..

Ależ może...  tylko po co mieszać mięsożerców z roślinożercami. Może nie zdaje sobie sprawy, że źle łączy ryby, może mu chorują, a tego nie wiemy, może dopiero co wpuścił te ryby i od tygodnia jest ok, u Polaka też może tylko po co mieszać... 

Opublikowano (edytowane)

Ten zbiornik wygral dosyc wazny konkurs. W moich oczach prezentacja profesionalna .Ladne zdjecia , swietnej jakosci film .

W przyszlym roku bedzie pewnie kolejny konkurs .Zamiast narzekac i marudzic , zrobcie sami prezentacje swojego zbiornika.  Jest szansa sie "pokazac" ...  z perfekcyjna obsada ,pieknym aranzem . Mozna  popisac sie warsztatem fotograficznym ,  filmowym i doborem podkladu muzycznego. Zatem do dziela , nie ma na co czekac ...  .

Edytowane przez jjacek
Opublikowano
5 godzin temu, michal_j napisał:

ani te ryby nie wyglądają na młode ani na świeżo wpuszczone ani na chore, zresztą dlaczego miałyby od razu chorować ?

zobacz, że pływa tam sporo narybku .. 

u Stana pływa trewek z cynotilapią pewnie lepiej jak pół roku i jakoś nic nie choruje a ryby wyglądają jak ze zdjęć z habitatu ..

Może do aranżacji od kogoś pożyczył ryby, mógł kupić dorosłe, chore mogą być później, ale nie muszą, jest narybek ryby, która tam pływa na stałe. No nie wiem poprostu stworzył piękny aranż na potrzeby konkursu. Jeśli uważasz, że tak będzie dobrze nie musisz się stosować do większej ilości forumowiczów, robisz jak chcesz. Ludzie zadają pytania po to by otrzymać odpowiedź, dostają taką a nie inną, czytają dalej i dochodzą do własnych wniosków, że stworzą taki a nie inny aranż, taką a nie inną obsadę. Ja przesiąkłem konserwatyzmem tego forum i bronię starych zasad. 

Sorki, że się rozpisałem i stworzyłem spory OT. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Mortis napisał:

Jeśli uważasz, że tak będzie dobrze nie musisz się stosować do większej ilości forumowiczów, robisz jak chcesz.  Ja przesiąkłem konserwatyzmem tego forum i bronię starych zasad. 

Widzisz, mi się nie bardzo podoba ten "konserwatyzm", a i stare zasady były inne. Nie było takich sztywnych dogmatów. Weźmy na przykład to; ktoś kiedyś swierdził, że ryby o odmiennych preferencjach żywieniowych nie mogą być razem trzymane. Ale czy zostało to w jakiś sposób zweryfikowane? Wszystko opiera się na teorii, pomijającej współczesne rozwiązania i technologię żywieniową. Powielane jest to jako prawda oczywista, nie podlegająca wryfikacji. Każdy ewentualny przykład traktowany jest jak herezja. To pierwszy dogmat. Kolejny przykład;...wielu...większość...mam nadzieję, że mniejszość z oglądających ten film i te zdjęcia pomyśli; Ile kup zbiera się pod tymi kamieniami? Jaki zgubny wpływ na biologię i chemię mają te kupy...ten syf? CZY KTOŚ TO SRAWDZIŁ? Nie, bo nie ma takiej możliwości, ale hasło zostało rzucone i bzdurna teoria funkcjonuje. Często wystrój akwarium jest temu podporządkowany. To dogmat nr. 2. Trzeci dogmat to wszelkiego rodzaju wspomagacze chemiczne, niby ułatwiające funkcjonowanie akwarium. Chemia w Klubie osiągnęła apogeum. Czy tak ma wyglądać akwarystyka? Ryby jako centralny punkt badań i obiekt doświadczeń nad wszelkiego rodzaju preparatami? Cel, to sztywne utrzymanie parametrów. Ale czy to jest najlepsze dla ryb? Przykład namiotu tlenowego pokazał, że to kiepskie rozwiązanie.

15 godzin temu, Mortis napisał:

Ludzie zadają pytania po to by otrzymać odpowiedź, dostają taką a nie inną, czytają dalej i dochodzą do własnych wniosków, że stworzą taki a nie inny aranż, taką a nie inną obsadę.

Niestety, najczęściej są zaszczuci, gdy próbują przekonać do swojej wizji akwarium. Schemat ogranicza swobodę. Każda inna wizja akwarium jest pacyfikowana. Poczytaj Forum. Ktoś, kto trafia tu po raz pierwszy, przechodzi swoiste pranie mózgu, po którym, albo wymięka, albo zaczyna bezkrytycznie powtarzać to co wszyscy.

Wiem, że dla wielu napisałem bzdury, ale od początku mojej obecności tu czułem się, i nadal się czuję, outsiderem, bardzo dalekim od schematów tu obowiązujących. To jest jeden z powodów, dla których odmówiłem startu w wyborach do RS...ograniczona swoboda wypowiedzi i odmienne postrzeganie akwarystyki.

Też przepraszam za OT. :) 

Edytowane przez pozner
  • Dziękuję 8
Opublikowano

Krzysiu myślę, że nie jest to tak, że ktoś na forum sobie coś wymyślił dał hasło, lud to podłapał i rozpowszechniał dalej. Robili to ludzie poprzez jakieś obserwacje, gdzieś wyczytali później to opisali i tak powstały pewne zasady. Współczesne pokarmy wciąż są dzielone na ryby o różnych preferencjach żywieniowych, zauważ,  że sam Tropical zaczął dzielić pokarmy pod tym względem, gdzie kiedyś pokarmy w większości były dla wszystkich.

No jednak zanieczyszczenia mają wpływ na to, że woda pogorszy swój stan co jednak ma wpływ na samopoczucie ryb, ale to już nie jest "wymysł" kogoś z forum tylko oparte na faktach. 

Znam Twoje podejście do chemii w akwarium i uważam,  że co za dużo to nie zdrowo,  ale pewne rzeczy ułatwiają prowadzenie zbiornika. Sam używam purolite, a wcześniej używałem TMBT,  do zbicia  NO3 przez co wodę wymieniam raz w miesiącu. 

Piszesz, że jak ktoś się wypowie inaczej jest "zaszczuty" przez innych. Nie do końca się z tym zgadzam, nie jest to jakaś nagonka, że osoba dostaje bana, jest wyrzucona na margines forum. Pewna ilość ludzi, którzy zaczynają dostają podstawy, czasem się do nich nie zastosują i potem są pytania "co jest moim rybom" , "czy to choroba" , "ryba jest spuchnięta co jej jest",  "czemu padają mi ryby". Ale nie jest tak, że ktoś zostaje pozostawiony sam sobie, tłumaczy się mu co może zrobić by było dobrze

Jednak myślę, że forum ewoluuje, mam nawet wrażenie, że Malawi przeżywa renesans.  Obserwując portale społecznościowe, coraz więc ludzi dołącza do grup powiązanych z Malawi gdzie wreszcie trafiają do nas. 

Każdy z nas ma swój rozum i postąpi tak jak uważa. Nigdy nie będę narzucał swojego zdania, co najwyżej mogę się wypowiedzieć w danej kwestii licząc się z tym, że będzie znegowana, brak argumentacji do dalszej dyskusji da mi temat do przemyślenia. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.