Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, pozner napisał:

Może zamiast polecać podziały, warto by więcej uwagi poświęcić, tu na Forum, karmieniu ryb. Co prawda jest dział "Żywienie", ale poza tym działem nikt nie zwraca na to uwagi. Przy przedstawianiu akwarium nie ma wymogu opisu żywienia. W podstawach też niewiele o tym się pisze, w obsadach też. Same ogólniki...ta ryba żywieniowo nie pasuje do tej, a tamta do tamtej. Generalnie nie kładzie się nacisku na żywienie. Dlatego później wychodzą takie różne kwiatki. Bloat jest tego drastycznym objawem. Nie wiem, może wymuszać na ludziach informację, jak zamierzają karmić ryby i to, w razie konieczności, korygować....taki luźny pomysł ;) 

Właśnie jedno współgra z drugim. Początkujący nie jest w stanie określić ile to jest szczypta (ja zresztą też), jak dużo sypać żarcia by było ok. Ludzie przysyłali mi fotki ,na których były zawarte poporcjowane pokarmy. Kurde nie jestem w stanie określić czy to będzie dobrze. Temu warto podzielić ryby pod względem diety i doborze pokarmu by było bezpieczne karmienie.

Opublikowano
3 minuty temu, piotriola napisał:

Pokarm który reklamujesz jak pamiętam jest przeznaczony dla wszystkich ryb. Nie pytam o skład bo producent sprzedaje kota w worku. Mam jednak pytanie: jak można pogodzić np.: zawartość tłuszczu dla ryb roślinożernych która jest mniejsza z potrzebami na tłuszcz ryb drapieżnych ?  Jest to możliwe skoro ryby wytrzymują taką dietę. :)

Jak dobrze pamiętam to ilość tłuszczu we wszystkich pokarmach tak dedykowanych dla jednych i drugich jest zbliżona( w northfin taka sama jest ilość tłuszczu :P)więc chyba to nie problem tym bardziej że ilość jest w granicy 5-7%

Opublikowano
6 minut temu, stan napisał:

Co Ty Timi gadasz, odkąd jestem w klubie zawsze był RS,  czyli rada stowarzyszenia. 

Ja ten skrót zobaczyłem dopiero po zmianie softu

3 minuty temu, eljot napisał:

Timiemu i Jackowi chodzi zapewne o sam zapis statusu pod Nickiem,  RS jest teraz wcześniej był bodajże "zarząd klubu".

Darek ma rację taki był podpis

Opublikowano
10 minut temu, piotriola napisał:

Pokarm który reklamujesz jak pamiętam jest przeznaczony dla wszystkich ryb. Nie pytam o skład bo producent sprzedaje kota w worku. Mam jednak pytanie: jak można pogodzić np.: zawartość tłuszczu dla ryb roślinożernych która jest mniejsza z potrzebami na tłuszcz ryb drapieżnych ?  Jest to możliwe skoro ryby wytrzymują taką dietę. :)

Ja nie mówię tutaj o typowych drapieżników jak Bucco czy Nimbo bo wiadomo to by nie przeszło :-) 

Opublikowano
9 godzin temu, maqus napisał:
10 godzin temu, stan napisał:

IMHO najczęstsze błędy to przekarmianie ryb takich jak trefcia itp. Lub karmienie ich mrożonkami, bo to też niezłe ryzyko zachorowań. 

Tak jest. Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej mięsożerny gatunek przetrwa na np. Spirulinie Tropicala ze względu na dużą zawartość białka niż kulfon na pokarmie stricte dla mięsożerców.

9 godzin temu, eljot napisał:
9 godzin temu, maqus napisał:

Tak jest. Z moich doświadczeń wynika, że łatwiej mięsożerny gatunek przetrwa na np. Spirulinie Tropicala ze względu na dużą zawartość białka niż kulfon na pokarmie stricte dla mięsożerców.

To już potwierdzony dogmat ;) że mięsożerców dieta roślinna nie zabije a roślinożerców mięsna może.

Dlaczego cały czas piszecie o skrajnościach? Mrożonki, albo spirulina. Tak jakby nie było innych pokarmów. Czy ten pokarm nie zapewnia wszystkiego?

http://www.akwarium.info.pl/index.php/pokarmy-newlife-spectrum/2994-pokarmy-newlife-spectrum

9 godzin temu, Mortis napisał:

Właśnie jedno współgra z drugim. Początkujący nie jest w stanie określić ile to jest szczypta (ja zresztą też), jak dużo sypać żarcia by było ok. Ludzie przysyłali mi fotki ,na których były zawarte poporcjowane pokarmy. Kurde nie jestem w stanie określić czy to będzie dobrze. Temu warto podzielić ryby pod względem diety i doborze pokarmu by było bezpieczne karmienie.

Nie przesadzaj, nie bądźmy aptekarzami. Szczypta, czy niedużo wystarczająco wyjaśnia ilość.

Opublikowano

Nimbo to nie typowy drapieżnik wg mnie... daleko mu do tyranno bucco czy champso...pisałem kiedyś o tym. zresztą kiedyś chyba nimbo należały do utaki.

Opublikowano
9 godzin temu, crav napisał:

Nimbo to nie typowy drapieżnik wg mnie... daleko mu do tyranno bucco czy champso...pisałem kiedyś o tym. zresztą kiedyś chyba nimbo należały do utaki.

Pierwszy raz zobaczyłem venustusa na okładce niemieckiej broszurki i to było jakieś 30 kilka lat temu. Nazywał się wtedy Haplochromis venustus.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, crav napisał:

Ale na pewno wiekszy niż Yellow :-)

Opublikowano
4 minuty temu, pozner napisał:

Nie przesadzaj, nie bądźmy aptekarzami. Szczypta, czy niedużo wystarczająco wyjaśnia ilość.

Nie przesadzam, każdy ma inne wyobrażenie "szczypty" Inna szczypta jest szczypta soli a inna szczypta pokarmu dla ryb.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.