acer2244 Opublikowano 11 Grudnia 2011 #231 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Wygląda jak sierść psa:DAle szczerze pierwszy raz takie coś widzę, skoro rybki to skubią to chyba dobrze.W dużych ilościach to występuje u Ciebie???
nightdream Opublikowano 11 Grudnia 2011 #232 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Wygląda jak sierść...może królika Jest tego masa na każdym kamieniu. W zasadzie nie ma wolnego miejsca na kamieniach, wszystko jest porośnięte tymi glonami. Dziwne jest to, że przy tak niskim NO3 coś w ogóle urosło. Czy ktoś coś może powiedzieć nt tej "sierści"?
dzem3 Opublikowano 18 Grudnia 2011 #233 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam! Podłączę się pod temat i bardzo proszę o potwierdzenie lub o wyprowadzenie mnie z błędu czy to okrzemki? I pytanie dotyczące krasnorostów tzw. pędzelkowatych czy one są pożądane w naszym biotopie gdyż w poprzednim akwarium miałem ich bardzo dużo i nie wiem czy sprzęt udało mi się dobrze wyczyścić i nie wiem czy nie zagoszczą u mnie znów.
cactus Opublikowano 20 Grudnia 2011 #234 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ciężko ocenić patrząc na takie zdjęcia ale raczej okrzemki. Napewno nie jest to nic czym musiałbyś się martwić. Jeśli chodzi o krasnale to jeśli tylko Ci się podobają - jak najbardziej mogą być. Ja próbowałem nawet kiedyś zaszczepić u siebie szantransje od właściciela tych dywanów: http://www.man.poznan.pl/~dominito/akwarium.html Niestety nic z tego nie wyszło, chociaż podesłał mi kupe materiału. Jeśli więc masz wode która im "leży" i odrobine szczęścia to za kilka miesięcy będe Ci zazdrościł.
dzem3 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #235 Opublikowano 6 Stycznia 2012 załączam ponownie zdjęcie miejsca z mojego akwarium z postu #233 Minął miesiąc a wygląda teraz to tak (mocno rude jak rdza) Napiszcie kiedy to zacznie zmieniać się w zielone wyczekiwane gloniki i czy to na pewno okrzemki? Czytałem gdzieś, że rybki raczej nie jadają ich ale moje saulosi skubią czasami, zaś Pulpicany bardzo często to wcinają! http://naforum.zapodaj.net/161215edfcd7.jpg.html Wchodzi to też na szyby zaznaczyłem na zdjęciu
eljot Opublikowano 6 Stycznia 2012 #236 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Tak to okrzemki, kiedy ustąpią miejsca innym glonom to wielka niewiadoma ale prędzej czy później to nastąpi.
nightdream Opublikowano 6 Stycznia 2012 #237 Opublikowano 6 Stycznia 2012 W 99,9% są to okrzemki. Ja akurat z nimi wygralem przy pomocy absorbenta krzemianów
dzem3 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #238 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja akurat z nimi wygralem przy pomocy absorbenta krzemianów można coś więcej na ten temat!
nightdream Opublikowano 6 Stycznia 2012 #239 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kup aqua connect silicarbon. Więcej tu http://forum.klub-malawi.pl/okrzemki-dopadly-t18304.html Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi