Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w kranie mam 0,0 fosforanów, zatem pewnie ta uryna zrobiła swoje. może zanim kupie absorbent (tu w jaśle nie ma nic, nawet podstawowe testy trudno dostać, chyba, że 5 in1), da sie ograniczyc fosforany dużą podmianą, ale pytanie ile wody moge podmienić nie wpływając na dojrzewanie akwa, znalazłem gdzieś na necie propozycje podmiany 50 %, ale mam mieszane odczucie. ryby prawdopodobnie trafia do mnie za 2 tyg. mam nadzieje, że do tego czasu uda mi sie wygnać sinice

Eliot12, czy tylko zdrapać sinice, czy może również zaciemniac akwa?

Opublikowano

Podmiany rób tak jak pisałem (czyli 10% co dwa dni odstaną wodą), jeśli chodzi o zaciemnienie to IMHO na początek wystarczy jak nie będziesz włączał oświetlenia.

Opublikowano

dzięki za pomoc, nie powstrzymałem sie i właśnie przed chwila powyciągałem część kamieni i wyszorowałem je pod bieżącą wodą, pozostałe kamulce przetarłem w akwa dłonią; jutro, jak sinice będą na dnie pozbieram je odmulaczem

jak długo powtarzać te cykliczne podmiany i kiedy zacząć włączać lampy? czekać na jakiś charakterystyczny moment??

Opublikowano

Kończysz podmiany jak NO2 będzie niewykrywalne i NO3 poniżej 40

Oświetlenie włączysz jak nie będzie sinic (oby się udało bez absorbentów i antybiotyku)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Proszę o identyfikacje organizmów jakie mam w akwarium.

Pierwszy rośnie tuż nad powierzchnią wody, przyczepiony do obudowy. Jest to jasnozielona galaretka, która dla mnie nie ma wyraźnego zapachu.

imgp7866.jpg

By bobanr

Kolejne rosną na kamieniach, choć ostatnio jest ich mniej. Jeden kamień czyściłem poza akwarium mechanicznie i do tej pory pojawiły się na nim tylko okrzemki. Z kolei na pozostałych:

imgp7867.jpg

By bobanr

imgp7873s.jpg

By bobanr

Kiedy było ich więcej można było obserwować takie oto odrywające się płatki (miej więcej w centrum kadru, pomiędzy kamieniami), koloru ciemnego, wręcz czarnego.

imgp7870v.jpg

By bobanr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam taki oto glon (?) na szybach. Gdy nie myje szyby przez tydzień, to tego jest dużo tuż nad piaskiem, w dolnych partiach (do 10cm wysokości nad piaskiem). No3 = 30, no2=0. Trudno jest to gąbką oczyścić, trzeba użyć siły i pare razy gąbką przejechać.

dscn7070w.th.jpg

dscn7069.th.jpg