Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej i najłatwiej w takiej kolejności jak napisałem :wink: odessanie - podmianka - zaciemnienie. Niestety nie używam komunikatorów.

PS bez paniki to nie koniec świata :)

Napisz czy dodawałeś jakichś nawozów do wody, jakimi pokarmami karmisz itp

Opublikowano

Oj krystianpiwo chyba przesadziłeś :wink:

niestety piasek już zaatakowany pomimo ograniczenia światła w akwa aż zielono
nie jest źle. Napisz czy czymś nawoziłeś i czy na akwa pada światło słoneczne.
Opublikowano
Oj krystianpiwo chyba przesadziłeś :wink:
niestety piasek już zaatakowany pomimo ograniczenia światła w akwa aż zielono
nie jest źle. Napisz czy czymś nawoziłeś i czy na akwa pada światło słoneczne.

światło dzienne nie pada roleta zasłonięta cały dzień

wstyd się przyznać ale nawoziłem nawozem do roslin 1 raz 10ml w tą niedzielę

ale to zielone pojawiło się koło piątku czyli przed nawozem

Opublikowano

Pojawiło się ale jak dostało nawozu to ruszyło z kopyta :)

Podmiana wody i ograniczenie powinno pomóc ale już nie dodawaj nawozu :wink: to co zostało spożytkują rośliny.

W sierpniu u siebie po raz 1 zaliczyłem sinice. Nawoziłem stare akwa jak były rośliny, woda z nawozem poszła do nowego ale rośliny już nie, no i coś ten nawóz musiało wykorzystać :twisted:. Jak na rzazie wygrywam, zrobiłem dwie duże podmiany po 40% + żywica pochłaniająca fosforany i ograniczyłem oświetlanie. Aktualnie wsadziłem jeszcze węgiel aby wyłapał to co jeszcze może zachęcić sinice do powrotu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

DSCF9370.JPG[/attachment:eozxsfsr]

Cześć, pojawiło mi się to jakieś 2 dni temu i z dnia na dzień tego przybywa. Myślałem że to może okrzemki ale jak wziąłem palcem to łatwo schodzi (tak jak na załączonym obrazku) ale to może efekt tego że na kamieniu leży mała warstwa piasku? To coś rozwija się tylko na dekoracji, na piasku czy tle itp nie widzę nic takiego. Akwarium zalane ponad miesiąc temu od jakiś 2tyg cykl azotowy zamknięty wpuszczone rybki. Zrobiłem dziś testy wody parametry: ph 8, GH - ok 25, kH - ok 22, NO2 - 0, NO3 - ok 20, NH3/4 - 0. Dziennie świece po 13h, świetlówki to Aqua - Glo i Power - Glo. Dzięki za poradę ;)

post-10128-14695712704981_thumb.jpg