Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

chciałbym prosić o rade pomoc w wyborze piasku, ponieważ ten który użyłem jest krotko mówiąc do du... jest za drobny i podmuch z filtrów roznosi go po akwarium i oblepia skały. Problem polega na tym ze nie wiem czy wybrać taki sam biały piasek kwarcowy tylko grubszej granulacji czy jakiś bardziej naturalny w sensie koloru co można dostać do piasek do piaskownic czy jakiś żwir czy coś. Tylko chciał bym żeby nie był znów za drobny bo czyszczenie kamieni z piasku co 3 dni mnie załamuje i glon słabo porasta bo ciągle muszę ten piasek ściągać. A zdaje sobie sprawę ze wymiana piasku to praktycznie restart więc chciałbym to zrobić raz a porządnie

Opublikowano

...bardzo podoba mi się Twoje akwarium!! Jeżeli chodzi o gradacje piasku to daj 0.8-1.2mm. To jest wg mnie gradacja chyba optymalna...Też mam taką i nie "kurzy" mi nic. Generalnie białego bym nie polecał..A to dlatego ,że biały piasek plus oświetlenie może spowodować płochliwość i stres u ryb.. Możesz włożyć zwykły piach z piaskownicy czy też kwarcowy z Castoramy..Ale przed włożeniem na stałe weź np. próbkę w ilości dużego kubka i włóż do wody w akwarium przy docelowym oświetleniu a wtedy przekonasz się jak on naprawdę w wodzie i pod Twoim oświetleniem wygląda. Bo zawsze jest tak ,że piasek na sucho wygląda inaczej a inaczej w wodzie!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Troszkę to trwało ale już jest. Piasek wymieniony woda już od miesiąca zalana także niebawem wpuszczę ryby. Podłoże wymieniłem na piasek do piaskownic z Castoramy, fajnie wygląda bardziej naturalnie od piasku kwarcowego i co najważniejsze nie pyli jak poprzedni. Także cala operacja wyszła na plus. Całość przeszła kosmetyczne zmiany, zastanawiam się nad dołożeniem kamieni z tylu za tym wielkim głazem tak żeby zakryć od tylu ta ścieżkę ale na razie brak kamieni bo noga w gipsie i ciężko skakać po składzie z kamieniami. Poniżej dodaje fotkę po zmianach

post-13851-1469571813349_thumb.jpg

Opublikowano

Skimmer już zainstalowany był bo mi naleciało jakiegoś pyłu na powierzchnie wody. Ale dziś rano pojawił się kolejny problem bo przechodząc kolo akwarium wdepnołem w kałuże wody i okazało się ze jeden z filtrów przecieka. Teraz się zastanawiam czy próbować go uszczelnić czy wstrzymać się z rybami trochę i zmontować filtracje narurową.

Opublikowano

Przerabiałem kwestię nieszczelnego filtra. Bałem się na weekend wyjechać a teraz mam kaseciaka i wyj...ne ;)

A akwarium masz pierwsza klasa. Przy przebudowie mojej aranżacji będę się troszkę wzorował jeśli nie masz nic przeciwko.