Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

lenek Niektóre gatunki mogą wytrzymać w 80 dł. Wiem bo sam mam i po dłuuuugich obserwcjach nie widze stresu u ryb. Zachowują się normalnie. Mowa o Labidochromi cearuleus. Ale i tak chce mieć większe ... Nie ma bata Musze mieć większe ...

Opublikowano
lenek Niektóre gatunki mogą wytrzymać w 80 dł. Wiem bo sam mam i po dłuuuugich obserwcjach nie widze stresu u ryb. Zachowują się normalnie. Mowa o Labidochromi cearuleus. Ale i tak chce mieć większe ... Nie ma bata Musze mieć większe ...

Mylisz się. Dodatkowo powiedz co to jest stres u ryb? jak ty go wychwytujesz? Skąd wiesz ze zachowują sie normalnie skoro wiekszego nie miałeś? Skąd wiesz ze juz nie skarłowaciały? Ile wogóle to jest dłuuugo bo znam Cię od niedawna.

No może i się czepiam ale yellow to duża rybka i do 80cm jako minimum jej daleko no moze do max roku czasu.

Opublikowano

Nie no, bądźmy konsekwetni. Zawsze powtarzamy że do 112 litrów mozna wpuscic stadko jednego z 3 gatunków, saulosi, yellow i rdzawe. Ja mam saulosi w 112tce, i musze powiedzieć że zachowuja sie pysznie. 2 samce zajadle bronią swoich rewirów, a samice spokojnie pływaja miedzy nimi w toni.....

wszystko to jednak nie zmienia faktu że te 112 litrów i 80cm dna to istotnie jak to finezyjnie nazwałeś minimalne minimum. Jest to akwarium, w którym przy pewnym doświadczeniu da się hodować te ryby, co ponownie nie zmienia faktu, ze zdecydowanie lepiej jest je hodowac w wiekrzym akwarium :) Jak mawiaja akwaryści szkło kurczy sie pod wpływem wody. Kiedy wymieniłem moją 50tke z gupikami na 112 litrów, to wydawało mi sie że mam cały ocean w domu. Teraz moje 300 litrów wydaje mi sie jakies kurduplaste, i oczyma wyobraźni wyposazam moje rybarium w nowym domu.

Kot.

Opublikowano
Nie no, bądźmy konsekwetni. Zawsze powtarzamy że do 112 litrów mozna wpuscic stadko jednego z 3 gatunków, saulosi, yellow i rdzawe. Ja mam saulosi w 112tce, i musze powiedzieć że zachowuja sie pysznie. 2 samce zajadle bronią swoich rewirów, a samice spokojnie pływaja miedzy nimi w toni.....

wszystko to jednak nie zmienia faktu że te 112 litrów i 80cm dna to istotnie jak to finezyjnie nazwałeś minimalne minimum. Jest to akwarium, w którym przy pewnym doświadczeniu da się hodować te ryby, co ponownie nie zmienia faktu, ze zdecydowanie lepiej jest je hodowac w wiekrzym akwarium :) Jak mawiaja akwaryści szkło kurczy sie pod wpływem wody. Kiedy wymieniłem moją 50tke z gupikami na 112 litrów, to wydawało mi sie że mam cały ocean w domu. Teraz moje 300 litrów wydaje mi sie jakies kurduplaste, i oczyma wyobraźni wyposazam moje rybarium w nowym domu.

Kot.

Ja zaś będe powtarzał że 112 to dobre akwarium dla tych ryb do roku czasu, potem są już poprostu za duże. 80cm to dla mnie zawsze będzie "minimalne minimum" na pogodzenie się z myślą, że większe akwarium choćby 100cm stanąć musi.

112 to było moje pierwsze akwa, dobrze pamiętam jak w dalekich marzeniach miałem choć 200l bo wydawało mi sie to nierealne. Juz 80cm było czymś potęznym. JEdnak jak mówie to najmniejsze stanie i mamy rok by poogladac wieksze, zaprzyaźnic z rybami, dostać fioła i oswoić z myślą że większe niedługo będzie w pokoju.

Ilu już klubowiczów tutaj zmieściło 2x większe akwarium niż planowane? Bo brak miejsca w domu. Szafa za okno i miejsca dość:)

Opublikowano

Rozpisywać się nie będę, powtarzać po czesterze też nie, więc krótko i na temat:

uważam dokładnie tak samo - 112l to za mało na "stałe" akwa z pyszczakami.

Opublikowano

Wiem bo syn koleżanki, mojej mamy ma też Yellowki w 240 i bylem u niego z 2 razy a że akwa ma w pokoju to obserwowałem i mówię szczeże że różnicy w zachowaniu nie widze. A co do tej 112 to przyznam wam rację że to "Minimalne minimum" dlatego właśnie chce jak najszybciej kupić większe. Zresztą chyba każdy mnie w tym zrozumie ...

Opublikowano
Niejeden człowiek przeżyje również w celi o wymiarach 2x2m z dwoga"kolegami" ...Jasne że da się tak żyć,ale co to za życie? Przemyśl i daj znać jak coś wymyślisz :twisted:

Nie no, myślę, że nie ma co popadać w przesadę. Jednak pare yelowków w 112 raju nie będą miały, ale to nie dworzec tego typu:

Ja też założyłem 2 razy większe niż planowałem i nie żałuje :) ale gdybym naprawdę, ale to naprawdę nie miał takiej możliwości to trzymałbym i w 112. Choć pewnie saulosi :)

A najciężej obejść właśnie rodziców. Można długo zbierać, można planować, można żonie kwiaty kupować, ale czasem rodziców nie da się obejść :D

Opublikowano

Oj tak rodzice ... Jak mama pójdzie to tata też ale narazie moge sobie tylko marzyć ... Ale jak będę miał nowe to odrazu wrzuce fotki żeby się pochwalić "obejściem rodziców" ;)

Opublikowano
Wiem bo syn mojej mamy ma też Yellowki w 240 i bylem u niego z 2 razy a że akwa ma w pokoju to obserwowałem i mówię szczeże że różnicy w zachowaniu nie widze. A co do tej 112 to przyznam wam rację że to "Minimalne minimum" dlatego właśnie chce jak najszybciej kupić większe. Zresztą chyba każdy mnie w tym zrozumie ...

Syn mojej mamy??

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.