Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ps. Co do minimum to moim zdaniem minimalne akwa do hodowli to 100x40x40.

he he lenek do hodowli to dużo większe ;) ale pielęgnować w tym 88 cm mozna już jednogatunkowo najmniejsze pyśki 88x40x40 starczy na sprengi lub saulosi. Myśle ze jeszce na dwa ciężko dostępne gatunki ale i tak nie widac ich w obrocie wiec poco dawac nadzieje ;)

przeczytałem tylko część watku i już się dopisuje ;) 80x30x40 jest za małe 88x40x40 znośne ... lepiej zamówić szkło i mieć szyby nakrywowe niż standardowe mniejsze akwa i plastikową pokrywę

Pewnie że w akwa 112 litrowym nawet małe saulosi (?) wygladają na za duże i pewnie lepiej by było aby miały więcej miejsca ale 1 na 3 się w takim akwa zmieści, ciężej gdy ma być jeszcze drugi samiec. Podobnie jak przy sprengerae. Może jest jednak w tym twierdzeniu, mała i świadoma pułapka ... kto zacznie już trzymac pyśki i tak zazwyczaj pójdzie dalej a wtedy i akwa urośnie jak nie zacznie z pysiami to nigdy ich nie pozna i ... nie bedzie nowego maniaka tak więc chłopaki dajcie szanse na zmaniaczenie nowym kolegom ;)

Opublikowano

Przekonujecie mnie do tego 80/40/40. Zobaczę, wszak to już nie długość. No, a potem tylko dylemat jak rozróżnić samce od samic, jak są małe w sklepie.

Wracając do poprzedniego wątku kolo w sklepie pokazał mi różnice między red redami a yellowkami. Takie, jakie on tam miał. Może się mylę, ale wg mnie ciut się różnią. Zresztą jest wiele odmian tej "rasy". Pasiły by mi żółte, czerwone i niebieskie rybki. Z naciskiem na słowo NIEBIESKIE. Da się tak dobrać ? Male/Female nie ma znaczenia jeśli chodzi o kolor.

Opublikowano

Tomciacki - następnym razem edytuj ok ;)

No to Saolusi są Niebieskie -(chyba) samiec i Żółte (chyba) samice. Dlatego chyba bo mogę się mylić, ale z tego jakie są wiem od Was klubowicze. A co w sprawie piasku to jest różnie. Makok ma z plaży w Świnoujściu (piękny piasek). A przynajmniej tak mi mówił :D. Inni mają np. Ze sklepów, z budowy ,z innych plaż itp. itd. etc. Każdy mieszka gdzie indziej (no dobra nie każdy :P). Więc jeżeli Ci zależy bardzo na piachu to z pewnością Makok zaprosi Cie do siebie... Ale czy Cie przenocuje to z nim uzgadniać. A jak nie możesz zaczerpnąć z budowy i odpowiednio spreparować (niewiadomo co tam siedzi), Albo najpospolitrzym sposobem jest kupienie piasku poprostu w sklepie. Każdemu sie co innego podoba i dlatego każde akwarium jest inne. Chyba że jakaś kopiarka bez gustu sobie podobne zrobiła np. O Boże jakie to akwa (np.) Czestera jest piękne. I se ściąga. Ale Ty napewno zrobisz własne. Także masz pełen wybór ;]

Opublikowano

JEST !! Kupiłem :] wybrałem płaskie, panorama jednak jest węższa po bokach.

Mam pytanie na zdjęciu widać po obu stronach tła strukturalnego taką siatkę. Paski takie. Po co to jest ? Nie chcę tego obcinać, bo może to do czegoś służy ?

post-8206-14695711588996_thumb.jpg

post-8206-14695711589588_thumb.jpg