Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chciałem powitać szanowne grono akwarystów. Jestem tu pierwszy raz i mam nadzieję, nie ostatni.

Sprawa jest taka, że chciałbym założyć pyszczaki. Jako takie pojęcie o akwarystyce mam, ale nigdy nie miałem pyszczaków.

Niestety mam malutkie akwa , na zdjęciu. Długie 60, wys 33 szerokie na 40 cm.

Błagam, nie piszcie, żebym sobie darował... Wiem, ze potrzeba dużo wody dla tych rybek i oglądajac Wasze szkła popadam w zazdrość. Niestety w blokowym mieszkaniu nie ma zbyt wiele miejsca na np. 270 litrów. Wchodzi w grę jedynie niewielka korekta w górę, bo jeszcze jest po 10 cm miejsca po bokach.

Stąd pytam, czy w ogóle warto brać się za ten gatunek z moim dzbaneczkiem ?

Co do tła mam kilka pomysłów i wkleję fotki, oczywiście jak nie napiszecie, że mam nierówno pod sufitem :]

Zdjęcie przedstawia moje obecne akwa, te rybki i rośliny pójdą do mojego kolegi. A propos jak by ktoś chciał mogę te trzy duże orzechy wystawić na allegro. One po prostu już wyrastają z akwa. Są za wielkie.

post-8206-14695711585742_thumb.jpg

Opublikowano

No niestety 80cm to minimalne minimum.

Ale nie powiem byś sobie darował. Kup muszlowce z tanganiki. Nie dużo odbiegają od zachowań pyszczaków. Wręcz są bardzo ciekawe i równie fascynujące.

Ryby te sa terytorialne i agresywne i trzymanie ich w 60cm skazuje je na ogłupienie, walki, zgony itd. Poprostu sie nie nadaje. Tamat zamykam bo to nie ma ale. Nie można i tyle.

Przykro mi ale musisz kupić większe akwarium.

Edit: Albo nie zamykam. Może uda się Cie przekonać na 100cm.

Opublikowano

No dobra :[

Szukam jakiegoś baniaka 88 cm szerokiego. Może akurat się coś trafi na allegro czy coś ...

To pójdzie do sprzedania. Założę te pyszczaki. Czy harem oznacza 2 samce i 5 samic ?

Opublikowano

Zgada się 2+5 to harem.Skoro już zdecydowałeś się na większe akwa,luknij do jakiegoś szklarza.Może nie weźmie dużo, a wymiar też niestandardowy.Oczywiście mam nadzieję,że liczysz się także z dodatkowymi kosztami min:kubeł+wew,testy itd.Hobby kosztuje :twisted:

Opublikowano

Ph najlepiej powyżej 8. Jeżeli będziesz miał mniej możesz spokojnie podbić sodą oczyszczoną.No i oczywiście bufor KH powyżej 10 aby PH było stabilne :D