Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiec okrzemki. Schodzi i robi się pył. Znalazłem taki wątek

http://forum.klub-malawi.pl/showthread.php?t=21322

W/g niego można dać do kubła pochłaniacz krzemianów. W różnych miejscach forum piszą jednak, że to sprawa naturalna i samo przejdzie.... Mnie niepokoi natężenie tego zjawiska. Może zrobię test mierzący poziom krzemianów i wtedy dam chemię jeśli będzie zbyt wysoki.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

A jak długo masz te okrzemki? Test możesz kupić, ale czasami zdarza się, że w wodzie wodociągowej znajdują się duże ilości SiO3. Może być tak, że nawet filtr RO nie "przechwyci" wszystkiego. Moim zdaniem trzeba poczekać aż zbiornik w pełni dojrzeje (nie piszę tu o cyklu azotowym), albo jak już straciłeś cierpliwość kupić adsorber krzemianów.

Opublikowano

Raptem miesiąc i dwa tygodnie. Przy podmianie wody poprzewracam trochę grys i ewentualnie przetrę kamienie. Uspokoję żonę i poczekam, ważne, że rybki wesołe. Dokupię jeszcze msobo magunga bo mi brakuje do pełnej obsady i zobaczę, może wzrośnie trochę No3 i się coś zmieni.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ja też teraz mam inwazję okrzemków. Czyszczenie co 3 dni szyb i przerzucanie piachu znudziło mnie po 2 tygodniach. Kupiłem absorbent krzemianów Aqua connect silicarbon i od tygodnia czekam na efekty. Jest poprawa bo nie jest to już inwazja ale na piasku są jeszcze miejsca gdzie nowe okrzemki się pojawiają.

Opublikowano

Heh silicarbon mam od dwóch tyg. Okrzemki jakby zaczęły ustępować. Jedyne co mnie cieszy to, że na kamulcach pojawiły się zielone glony.:D

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja już się poddaję, u mnie okrzemki nie odpuszczają już od miesięcy. Mam wodę ze studni i pewnie zbyt dużo krzemianów. kupię jakiś prosty filtr aquaela z przystawką i tam dam pochłaniacz krzemianów, pobudzę przy okazji przepływ kup.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Taka jaskrawo zielona plama pojawiła się w zbiorniku po przeciwnej stronie od okna. Schodzi łatwo pod palcem. Reszta akwarium jest już po okrzemkach i teraz zachodzi zielenicami...

Pytanie: Zaciemniać?

out.php?i=703228_2014-01-23-07.22.08.jpg

post-14401-14695716178455_thumb.jpg