Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niewiele widać, ale jeśli są to pędzelki, to pewnie szantransje - nieszkodliwe krasnorosty, których praktycznie nie da się pozbyć. Z reszta są całkiem ładne, więc lepiej się przyzwyczaić.

Opublikowano

witam, dawno tutaj nie zaglądałem, zapomniałem hasła do poprzedniego konta, a poprzedni adres e-mailowy juz nie istnieje :P

tak czy siak mam pytanie, akwarium w zimie będzie miało dwa lata :) woda w normie, rybki zdrowe i ruchliwe, pojawił się glon, głównie na muszlach świderków, ale zaczął porastać również łupki.. nie wiem co to i czy mam powody do panikowania ? :) pomocy :)

image002kd.th.jpg

przepraszam za jakość zdjęcia, nie mam dostępu do prawdziwego aparatu w chwili obecnej

Opublikowano

To co wyżej. Pędzelkowate fajne są, po co się ich pozbywać? Chętnie przyjmę :) Czy zauważyłeś żeby powstawały tam gdzie jest silny ruch wody? Może inaczej ustaw wyloty filtrów.

Opublikowano

zauważyłem je w kącie, pędu wody tam nie ma.. no chyba ze sie samce tłuką ;d złe nie są, delikatnie falują, gdy coś koło nich przepłynie... najwiecej i najwieksze porosły na ślimakach.. ryby przenoszą ślimaki z kąta w kąt ciężko powiedzieć w którym miejscu dokładnie się zalągły

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pomozcie mi zidentyfikowac co porasta moje kamole z piaskowca i tlo. Od czasu gdy sie to zaczelo rozwijac (ponad dwa lata) ma caly czas taka sama barwe (praktycznie wegla) i jest bardziej rozwiniete od strony swiatla dziennego (okno).

d2092a29123e898bm.jpg

2a11b74b41127b7em.jpg

Opublikowano

Mutra, a jeśli odchodzi od kamienia? :?

Moje stoi zalane 4 miesiace, początkowo atakowały okrzemki które po pewnym czasie ustąpiły miejsca zielonym glonom które rozwijają się do pewnego momentu, poźniej ciemnieją, przechodzą w kolor zgitej zieleni aż stają się czarne i odpadają płatami, poprostu łuszczą się z tła i kamieni i juz kilka razy cyklicznie powtarza mi się ta sytuacja... co robić?

PS: fotki mogę pokazać jutro bo właśnie tło jest na etapie łuszczenia się a dołożony niedawno kamień jest jeszcze zielony....

W sumie nie przeszkadza mi to, chociaż wczesniej zalezało mi na zaglonionym, zielonym akwarium zdążyłem się z tym pogodzić, tylko denerwują troche te oderwane płaty pływające chwile po akwarium zanim zassa je filtr...

Opublikowano

Generalnie zasada jest taka że jeżeli odrywa się płatami to z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że to nie glon tylko sinice. Wrzuć fotki