mutra Opublikowano 4 Marca 2009 #81 Opublikowano 4 Marca 2009 Zielenice-ładny glon, nawet się już zaczyna zawijać w sznureczki. Teraz pytanie jest jak chcesz żeby twoje akwarium wyglądało. Jeżeli chcesz mieć glony zielone to nic nie rób jeżeli krasnorosty to powinieneś podnieść pH i twardość węglanową - wtedy zielone zanikną.
lukaszra Opublikowano 16 Marca 2009 #82 Opublikowano 16 Marca 2009 czarne pedzlowate dzis zauwazylem ze z jednego listka anubiasa przelozonego ze starego akwa przeszly pedzelki na malutke odszczepke cryptocoryny zostawic walczyc ?? powod ?? dzieki pozdrawiam
sabotage Opublikowano 16 Marca 2009 #83 Opublikowano 16 Marca 2009 Krasnorost/Compsopogon zalezy od formy - ofkorz zostawic. EDIT - glon lubi prad wody.
lukaszra Opublikowano 19 Marca 2009 #84 Opublikowano 19 Marca 2009 Piasek na którym rosna glony czasem nie jest posklejany? u mnie zwrocilem uwage ze pokazaly sie malutkie podklady zielonego jakby mchu na dnie i wlasnie jakby posklejaly piasek w ty miejscu gdzie sie pokazaly,,,,, pewnie sinice co ?? no bo te to napewno te porzadane ??
koteczek555 Opublikowano 19 Marca 2009 #85 Opublikowano 19 Marca 2009 Pewnie tak u mnie się rozpoczęły bardzo delikatnym nalotem a potem były coraz wyraźniejsze
kunta Opublikowano 19 Marca 2009 #86 Opublikowano 19 Marca 2009 Może mi też podpowiecie co to może być? Pojawiło się jakieś 2 tygodnie temu, "przeorałem" całe dno zniknęło i znowu jest. Na tle i kamieniach okrzemki, na piasku takie cudo: Oświetlenie Gro-lux + power glo + 38W 10000K + 38W zwykła świetlówka
koteczek555 Opublikowano 19 Marca 2009 #87 Opublikowano 19 Marca 2009 Sinice. Widzę, że jakieś naloty sinic teraz
kunta Opublikowano 19 Marca 2009 #88 Opublikowano 19 Marca 2009 Sinice. Widzę, że jakieś naloty sinic teraz a ju siur??? To chyba nie za dobrze. Jest to tylko na piasku. Jak je wywalić?
koteczek555 Opublikowano 19 Marca 2009 #89 Opublikowano 19 Marca 2009 U mnie poskutkowało zarzucenie koca na akwa na kilka dni a później zaczęłam świecić stopniowo od 3 godz codziennie zwiększając. Tyle, że nie wiem czy mam jakieś schizy czy robią powrót...
pysi Opublikowano 22 Marca 2009 #90 Opublikowano 22 Marca 2009 Nie wiem czy będzie można jakoś zidentyfikować glony, niestety mam słaby aparat ale jakby ktoś na to spojrzał to byłbym wdzięczny Na fotce może dokładnie tego nie widać ale lewy górny róg kamienia zaczyna porastać ciemny meszek, czyli szantrasja, która za specjalnie mi się nie podoba, natomiast interesuje mnie to co zaczyna się rozwijać po prawej stronie, jest ciemno zielone i wydaje mi się, że to jest ten "właściwy glon" na którym wszystkim zależy. Dobrze myślę?
Rekomendowane odpowiedzi