Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to czas na mnie pokazaly sie punkty z brazowymi pokladami jak widac na szybie nizej poziomu piasku ale takze na jednym kamieniu plaskim piasek zbrazowial ,,sa takze 2 punkty na szybie przedniej wyzej ale nie da rady zrobic fotki aby bylo to widac co to za gratisy ?? okrzemy ??

pozdrowionka

0dcf4291dfe4c07c.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam szanowne akwarystki i akwarystów.

Co to mogą być za glonki to coś czarnego słoik dopiero dojrzewa ma 5 tygodni zaczeły rozmnażać się okrzemki i inne glonki

NO2-0

NO3-25

KH-20

GH<=14

PH<=8

glony.jpg

Opublikowano

witam!!około 4 dni temu coś zaczęło się dziać w moim zbiorniku. Czy powinienem się tym martwić??Akwa zalane miesiąc temu .Świetlówki to power glo i zwykła.Rybek jeszcze nie ma.

post-8408-1469571204222_thumb.jpg

Opublikowano

masz racje piasek jest bardzo drobny i jak go dotykałem to miałem wrażenie jakby lekko się kleił!poza tym na tym zdjęciu co wyżej wstawiłem te glony są zielone jak i brązowe(te zielone można oderwać od kamola brązowe ciężko)

Opublikowano

W moim akwarium 450l po ok.3 tygodniach zaczął rosnąć glon na kamieniu, czy moglibyście powiedzieć mi co to jest za glon?? Nigdy czegoś takiego nie widziałem, ma on długość około 20-30cm... Akwarium chodzi 3 tygodnie z rybami bo zmieniałem mniejsze akwarium na to i wszystko z niego przełożyłem. Parametry wody są ok(NO2=0, NO3<20). Oto zdjęcia:

cimg0933.jpg

w320.png

cimg0934.jpg

w320.png

Opublikowano

Nitkowate paskudy, zielenice. Glony prawdopodobnie przeniosłeś z innego akwarium, widać tu znalazły idealne meijsce do rozwoju.Też miałem coś takiego w akwa z krewetami, niszczyły mi mchy. Powodem było zbyt żyzne podłoże i niedokładne odmulanie. Zmniejsz intensywność oświetlenia, wyeliminuj jakoś fosforany z wody. Jeśli masz mbunę powinny to zjeść..