marcin1ja1 Opublikowano 24 Stycznia 2014 #401 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Taka jaskrawo zielona plama pojawiła się w zbiorniku po przeciwnej stronie od okna. Schodzi łatwo pod palcem. Reszta akwarium jest już po okrzemkach i teraz zachodzi zielenicami... Pytanie: Zaciemniać? Jeżeli zaciemnisz to znowu mogą wrócić okrzemki. Walka z glonami to jak walka z wiatrakami. Ja kiedyś miałem ładnie porośnięte kamienie zielonymi glonami. Nie wiem co mnie ugryzło aby z tym walczyć. Rezultatem mojej walki było pojawienie się okrzemek w miejscu zielonych glonów. (zamienił stryjek siekierkę na kijek ). Teraz z utęsknieniem czekam na zielone wykwity na moich kamieniach.
Kalbar Opublikowano 25 Stycznia 2014 #402 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Sinice pojawiły się na piasku na około 1/10 powierzchni i to tylko to co widać... Jak radzicie szanowni? Zaciemniać?
Skypen Opublikowano 27 Stycznia 2014 #403 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam, od miesiąca żyły u mnie okrzemki, nie walczyłem z nimi i teraz są wypierane przez takie oto cuda. Przepraszam za słabe zdjęcie. W rzeczywistości mają ciut ciemniejszy odcień. Paramerty: NO2-0 NO3-20 pH-8,5 PO4-0,3 Glon osadza się głównie na wapieniu, zaczyna porastać bazalt na piasku niezaobserwowaniem. Pytanie do Was, początki pięknych zielenic czy sinice?
aarset Opublikowano 27 Stycznia 2014 #404 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Wygląda na zielenice. Trzyma się kamieni czy można oderwać?
Skypen Opublikowano 27 Stycznia 2014 #405 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Tak trzymają chyba, że użyje paznokcia.
Kalbar Opublikowano 27 Stycznia 2014 #406 Opublikowano 27 Stycznia 2014 No to luzik, masz zielenice. Jak będziesz mniej karmił ryby to będą to podjadać... PS. Ja wczoraj zaciemniłem akwa. Wcześniej podmiana około 30% i solidnie wyczyściłem piasek odmulaczem i miejsce na kamieniu.
Kalbar Opublikowano 15 Lutego 2014 #407 Opublikowano 15 Lutego 2014 Podpowiedzcie proszę co to może być. Pojawiło się jakieś 3 dni temu na kamieniach na których były okrzemki a teraz zielenice. Nie wchodzi na piach i stosunkowo łatwo schodzi pod palcem ale tak jakby nie do końca (powiedzmy, że schodzi tak samo jak zielenice) Pojawiły się też sinice ale o tym już w innym poście/dziale.
Epson9 Opublikowano 28 Czerwca 2014 #408 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Nie zachwiało Ci nic równowagi? wygląda jak brunatne glony. Pojawiły się u mnie przy skoku No3.
Shiroki Opublikowano 2 Lipca 2014 #409 Opublikowano 2 Lipca 2014 Czy mam sie cieszyć (chciałem glony, by tak sobie falowaly jak na filmie) czy to cos co mam zacząć zwalczać (czyli szkodliwe). Parametry doskonale, woda pachnie ładnie, czyli jak powinno, zaś to co zaczyna mi obrastać kamulce, to co? Na filmiku wszystko opisałem i zadałem pytania. [ame] [/ame]
eljot Opublikowano 2 Lipca 2014 #410 Opublikowano 2 Lipca 2014 IMHO jakaś odmiana krasnorostów nie szkodliwe . Chyba to samo cudo wyrosło u Pereza. Oprawa filmiku 1
Rekomendowane odpowiedzi