Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Po prawie 2 latach przerwy i zabawy z BW przy okazji remontu w mieszkaniu musiałem przestawić akwarium do innego pokoju i pozbyć się ryb. Po wszystkim wrócił pomysł Malawi bo chyba jednak to lepsze rozwiązanie niż BW w mojej okolicy gdyż woda w kranie jest twarda i ciągła walka z filtrami RO już mnie trochę zmęczyła. Akwarium filtracja i oświetlenie pozostały bez zmian. 150x60x50, filtracja narurowa oparta na pompie Grundfos. i Oświetlenie halogen LED 2x 10w. Po ostatnim dużym gruzowisku i problemami z tym związanymi postanowiłem wykonać tło 3d DiY ze styropianu pokrytego Ceresitem CX5 i jakiś niewielki układ na dnie z serpentynitu. Wstawiam na razie fotkę tła w akwarium dziś pewnie wykonam resztę prac w środku i myślę że w przyszłym tygodniu jak dotrze cyrkulator i Purigen to zaleje akwarium. Poniżej wstawiam zdjęcie tła IMG_0011.thumb.JPG.fb197174c89a8597e5a944f1be5f5fa2.JPG

Opublikowano (edytowane)

Tło super

Co będzie po lewej stronie w tym schowku za tłem? falownik?

Przemyśl sprawę tego styropianu na dno. wygląda na 2cm więc nie potrzebnie ubędzie 18l wody - a jak ryby się dokopią to będą kulki styropianu pływały w akwarium - zdecydowanie lepsze maty sztywne do zlewozmywaka z AGD albo formatka ze spienionego pcv 3-4mm.

Podniesiesz kiedyś kamień to ci z piachem wypłynie ten styropian.

Możesz dać Purigen ale są też znacznie tańsze i skuteczniejsze opcje żywic jono-wymiennych, jeśli już kupiłeś to nie ma o czym gadać.

Naświetlacze 10W to barwa 6000K więc raczej porażka z wybarwianiem ryb - świecą jak świetlówki do biura.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jesiotr napisał:

Po ostatnim dużym gruzowisku i problemami z tym związanymi postanowiłem wykonać tło 3d DiY ze styropianu pokrytego Ceresitem CX5 i jakiś niewielki układ na dnie z serpentynitu.

Jakie miałeś problemy z gruzowiskiem? Boję się bo sam teraz nawaliłem ponad 300kg kamulców :P

Tło fajnie Ci wyszło....

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Po lewej stronie to nie schowek na falownik tam dojdzie jeszcze taki mały moduł zakrywający go tak bardziej na środku bocznej szyby tam jest schowany zasys narurowca w dolnym lewym rogu a na górze to tylko od przodu tak wygląda od boku jest normalnie tam szczelina. Wymieniłem styropian nie spienione pcv na dno. Co do oświetlenia miałem je w poprzednim Malawi i nie było tragedii z barwami i tak w niedalekiej przyszłości pewnie przyjdzie pora na zmianę i wtedy wybiorę inną barwę obecnie to 6500K. 

Tła nie malowałem z braku umiejętności artystycznych i mam nadzieje ze po prostu z czasem upodobni się do serpentynitu jak zarośnie glonem

Jeśli chodzi o gruzowisko to problem cyrkulacji i zalegających kup w środku miedzy kamieniami mi się nie udało go rozwiązać ale to może była wina za słabego cyrkulatora a układ miałem dość podobny jak widzę po zdjęciu

Opublikowano
4 minuty temu, jesiotr napisał:

Jeśli chodzi o gruzowisko to problem cyrkulacji i zalegających kup w środku miedzy kamieniami mi się nie udało go rozwiązać ale to może była wina za słabego cyrkulatora a układ miałem dość podobny jak widzę po zdjęciu

Zobaczysz ile kup zalega przy takim tle :P

Opublikowano
Teraz, jesiotr napisał:

A może podpowiecie jaką farba można to pomalować i jaki kolor dobrać żeby wyglądało jak serpentynit

Akrylową. Ja malowałem taką z atestem zezwalającym na malowanie zabawek dla małych dzieci (do wody pitnej ciężko kupić) z leroy'a, ale malują i najtańszą śnieżką akrylową. Najpierw wszystko na czarno, a potem suchym pędzlem rozjaśniasz wedle uznania- do serpentynitu jakiś antracytowo-zielony by pasował- zależy jeszcze jaki serpentynit.