Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ta tylko po co ? W świetle 6500k żółte jest żółtym, a niebieskie niebieski bo 6500k to światło dzienne !

W przypadku świetlówek to może i się się sprawdza (wszystko zależy od spektrum) Jeśli chodzi o diody tzw. zimne klasyczne używane w taśmach i żarówkach LED, to dla mnie jest to słabiutkie odwzorowanie naturalnego światła.

Mam porównanie takowych (używam jako przejściowe) z HQI 8800k.

Opublikowano

Według mnie ledy 6500k ładnie odwzorowują kolory żółte i niebieskie . W tej kwestii to tez ma znaczenie przyzwyczajenia do konkretnego oświetlenia . Ja np eljocie lubię mieszać zimne ledy z ciepłymi ( nawet jak miałem wcześniej świetlówki to tak robiłem i jak dla mnie światło ze świetlówek nie było Ok ) :-) .

Opublikowano
Ja np eljocie lubię mieszać zimne ledy z ciepłymi

To chyba jedyne sensowne rozwiązanie w przypadku tych "zwykłych" ledów. Same ciepłe za żółto, same zimne trochę zalatuje prosektorium :mrgreen:, są ponoć tzw neutralne ale nie widziałem efektu w przypadku akwa.

Opublikowano
a jaka cena miala by tego byc?
Wszystko owiane tajemnicą :) czekam na odpowiedź.

Dzisiaj przyszedł "Solar Engine" i właśnie go testuję ze zwykłą żarówką, pracuje 10 min w funkcji świt i na razie fajnie działa, nie jestem w stanie zauważyć rozjaśniania choć jest różnica od startu. Do pełnej jasności potrzeba 1h.

--

Test zakończony przedwcześnie, wybuchła żarówka (miała z 7 lat i leżakowała w piwnicy z taką srebrną otoczką). Ja prawie spadłem z krzesła bo powiesiłem sobie koło komputera żeby obserwować zjawisko, leżący kot obok zapomniał zabrać futro-taki miał start z miejsca z oddaleniem się na bezpieczną odległość :).

--

Trochę o LEDach i ściemnianiu:

http://sterowanieled.pl/faq-czesto-zadawane-pytania/faq2/

Opublikowano
Wszystko owiane tajemnicą :) czekam na odpowiedź.

Dzisiaj przyszedł "Solar Engine" i właśnie go testuję [ciach]

Test zakończony przedwcześnie, wybuchła żarówka (miała z 7 lat i leżakowała w piwnicy z taką srebrną otoczką).

Ciekawa sprawa. Albo żarówka stara albo coś z napięciem. Choć niby jak? Wyższego niż w sieci przecież nie przepuści

Spróbuj proszę jeszcze raz i daj znac jak to działa.

Da się zmieniać czas rozjaśniania ?

Opublikowano

Damian87- o cenę już nie pytałem bo niczym nie da się tego ściemniacz. Natomiast takie na 12V http://www.zoolight.pl/product-pol-760-AquaLux-LED-100-WHITE.html z odpowiednim zasilaczem TAK, ale cena!

Bojar- żarówka antyk, poszedłem po drugą i wygląda na to, że ściemniacz dostał bo żarówka świeci, zegar działa ale nic się nie dzieje, ani manualnie ani w automacie. Zaraz reklamuję, ale ewidentnie żarówka dała czadu bo się szkło rozpadło, była to faza rozjaśniania więc prąd nie mógł być za duży. Czasu ściemniania nie ma możliwości zmienić-1h. Działa jak każdy timer ale zamiast nagłego włączenia/wyłączenia trwa to 1h stopniowo (sinusoida).

Byłem w sklepie specjalistycznym gdzie tylko LEdami się zajmują i ostatecznie chcę to przetestować na żarówkach 12V SMD RA>80, 360lm dwie ciepłe i dwie zimne. Czekam do 10.02 bo mają mieć nowe modele o lepszych parametrach, żarówki i elektronika jest ich produktem www.akb-poland.com pomiędzy żarówki i ściemniacz wstawię zasilacz PCD Mean Well: tu część odpowiedzi od przedstawiciela "W wymienionych zasilaczach sterowanie odbywa się poprzez ograniczanie prądu, nie wiem czy nie wystąpią efekty migotania diod – najlepiej było to sprawdzić i przetestować. Możemy zaoferować sprzedaż z opcją zwrotu jeśli urządzenie nie będą pasować do tej żarówki."

TBC....

• Dziękuję 2