Perez666 Opublikowano 12 Lipca 2011 #21 Opublikowano 12 Lipca 2011 snocho,szczerze to się nie rozglądałem za ubezpieczeniem... Mówisz że spokój będzie drogo kosztować? Cytuj
snocho Opublikowano 12 Lipca 2011 #22 Opublikowano 12 Lipca 2011 A ja wiem... Obiecałem mojej Pani Domu, że jak będzie w mieszkaniu duży baniak to będzie też ubezpieczenie. Akwarium (odpukać) stoi, a u bezpieczenia brak. Na szczeście nie tylko ja o tym zapomniałem. Gorzej, że kiedyś Jej się przypomni... Ale nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania. Cytuj
yaro Opublikowano 12 Lipca 2011 #23 Opublikowano 12 Lipca 2011 Ale nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania. od przyzwoitego agenta ubezpieczeniowego. jak wrócę z wakacji zacznę rozmowy z towarzystwami ubezpieczeniowymi, aby przedstawili ofertę ubezpieczenia grupowego dla naszego stowarzyszenia, abyśmy mogli ubezpieczyć nasze szkła, narazie w naszym zasięgu są tylko standardowe ubezpieczenia komercyjne, mieszkań, należy tylko dokładnie prześledzić OWU aby nagle nie okazało się że zalanie wodą to owszem zalanie ale tylko tą z urządzeń podłączonych do sieci wodociągowej. Cytuj
greghor Opublikowano 13 Lipca 2011 #24 Opublikowano 13 Lipca 2011 Ja mam ubezpieczenie grupowe w ramach Spółdzielni Mieszkaniowej, gdzie jednym z punktów wyraźnie jest napisane, że ubezpieczenie obejmuje też szkody związane z awarią akwarium. Cytuj
slawek gorol Opublikowano 13 Lipca 2011 #25 Opublikowano 13 Lipca 2011 Grzesiek, jakie to są koszty w okresie rocznym ? Cytuj
yaro Opublikowano 13 Lipca 2011 #26 Opublikowano 13 Lipca 2011 Sławku - Grzesiek ma ofertę przedstawioną spółdzielni - one są znacznie inaczej liczone niż osobom które by chciały mieć takie samo ubezpieczenie liczone indywidualnie. Na dzień dzisiejszy masz szereg ubezpieczeń mieszkań z opcjami ubezpieczenia akwarium a cena zależy generalnie tylko od wysokości sum ubezpieczenia. Ja mam mieszkanie ubezpieczone wraz ze stałymi elementami, mieniem ruchomym, szkodami zalania przez akwarium i odpowiedzialnością cywilną i płacę około 200 zł na rok, ale można zjechać nawet i do 100 zł, oczywiście wtedy i sumy ubezpieczenia sa relatywnie mniejsze. Cytuj
Mjunszajn Opublikowano 14 Lipca 2011 #27 Opublikowano 14 Lipca 2011 długość wzmocnien wzdłużnych też była rózna może tu tkwi problem. Nie w długości, a w sposobie wklejania. Wystarczy, że wzmocnienie jest na końcach ściśle, na cienkiej podkładce silikonu, przyklejone do szyby. Szyba odkształca się soczewkowo- najbardziej na środku i to powoduje, że na końcach wzmocnień następuje nacisk szyby na róg wzmocnienia, który działa jak diament. Nie wiem dlaczego, podejrzewam ( grubość szyb, długość frontu), ale najbardziej podatnym na to jest 240 litrów. To nieistotne z jakiej firmy- każda w Polsce robi dokładnie tak samo seryjne akwa. Zresztą na fotce jest akwa Wromaka, a najczęściej pękają akurat Diversy w tym miejscu. Trzeba sprawdzać przed zalaniem. Przeklejenie wzmocnienia to 20 minut pracy, a oszczędza się na szkodzie. Cytuj
oleey Opublikowano 14 Lipca 2011 #28 Opublikowano 14 Lipca 2011 U mnie w akwa 500L (200x50x50, szkło 10mm) pękło wzmocnienie. I też mam stracha czy czasem szyba nie strzeli. Ten cieniutki koniec odłamka był od strony szyby. Wygląda to tak: Cytuj
Mjunszajn Opublikowano 14 Lipca 2011 #29 Opublikowano 14 Lipca 2011 Pękł sam z siebie? Jeżeli tak, to jest to o czym mówię, tylko różnica polega na proporcji grubości szyby wzmocnienia i szkła szyby frontowej. Co nie oznacza, że nie zachodzi zjawisko, o którym mówię. Cytuj
oleey Opublikowano 14 Lipca 2011 #30 Opublikowano 14 Lipca 2011 Pękł sam z siebie. Rano leżał na dnie akwa. Najbardziej martwi mnie to, że szyba i wzmocnienie są tej samej grubości... EDIT: Zauważyłem, że w miejscu pęknięcia była bardzo cienka warstwa silikonu. Praktycznie wzmocnienie dotykało do szyby bezpośrednio. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi