Skocz do zawartości

Karty klubowe => pióra => sentymenty => pasje :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

$ticz - wierz mi - nie zabiłaby :) Moja luba była / jest zachwycona piórem - to naprawdę dobry wydatek.

Tu masz Waterman Harmonie http://www.esurfland.pl/grafika/harmonie.jpg

na allegro - ok 220 zyla

inna kwestia - jak pisze Twoja Mama.. czy lubi kreskę grubszą czy cieńszą (watermany piszą raczej nieco grubiej), czy woli pióro delikatniejsze czy masywniejsze (grubsze) w korpusie.. wszystko kwestia gustu, zapatrywań i preferencji.

Inna sprawa - bez sensu wydawać masę kasy na pióro, które będzie leżało w szufladzie "żeby się nie uszkodziło" - a znam takich no ale to kolekcjonerzy i im samo patrzenie wystarczy. Wg mnie pióro aby żyć musi pisać:)

ps.

ale ja mam wypaczone pojęcie:) - właśnie dotarł do mnie następny Expert:) (6 ty na pokładzie, w sumie z 20 pióro heh) - czarna laka z chromowymi okuciami i stalówką - co ja się go naszukałem ! no ale pas na troche

pozdrawiam

ps.2 - wczoraj postawiłem szafkę, myślę nad nogami do niej, akwa czeka a rodzina mnie pogania bo ryby chce oglądać!

Opublikowano

wow hehe ... mama raczej woli pióro dleikatniejsze... zresztą kobieta. Dla niej pióro powinno być nie ciężkie, nie za grube i żeby nie lało. myślałem coś w granicach 50 - 60 zł ;) No ewentualnie nieco ponad. Po prosstu nie więcej niż 100 zł. Jako prezęt od koleżanek poa zdobyciu dyrektora dostała pióro firmy dyplomat. Jakas niemiecka.Jest czarne w bordowe ciapki. Nasadki na górze i dole srebrne matowe. Stalówka srebrnaz jakimiś wzorkami i napisem dyplomat. WIecie co to za firma? Mama troche mamrotąła pod nosem że właśnie jest za cięzkie i źle się prowadzi. Strasznie skrobie. No myślałem nad parkerem i to oczywiście ma być pióro do pisania ;)

P.S. Gratulacje Corten ;)

Opublikowano

Diplomat to niezła niemiecka firma, fajne pióra ze średniej półki głównie. Ale jest to dobra marka.

Problemem z kupnem pióra dla kogoś jest to, że w sumie powinno się pióro przed zakupem "popróbować". Problem tym większy, gdy kupujesz przez siec. Z rad - gdy kupujesz w sklepie stacjonarnym - radze wystrzegać się punktów gdzie dają pióro jedynie potrzymać a nie pozwalają popisać nim. Porządny sklep da Ci kałamarz, pióro do ręki i pozwoli troszkę popisać nim (nie pisze się piórem "na sucho!" bez atramentu).

Z innych - wychodzę...

Ja Experty biore w ciemno bo leży mi to pióro i wiem jak pisze. A stalówki niestety w 90% wymagają "dopracowania", tzn skrobią na początku, później się wycierają i jest ok (nie w każdym piórze każdej marki, mam też takie nie do okiełznania...:(

Do rzeczy - jeśli chcesz spełnić kryteria Mamy - no to wspomniany już Parker Vector - niedrogie pióro, plastik / celuloid (lekkie!) i z tego co słyszałem - nieźle pisze (nie przepadam za Parkerami...). Minusem jest stosowanie przez Parkera niestandardowych nabojów - nieco to ogranicza (ja przepadam za Watermanem Blue Black i Florida Blue, no i Black:))

Totalnie wymagania (lekkość, prowadzenie, świetna stalówka) spełnia pelikan - no ale to niestety wyższa półka cenowa (pod 200 i lepiej)

Możesz też rozejrzeć się w sklepach za piórami niemieckiej firmy Lamy (http://www.lamy.com/products/writing_sy ... x_eng.html) - naprawde świetne pióra, dobre stalówki (ale wymagają lekkiego rozpisania). Minus - również niestandardowe naboje (no chyba że Mama woli tłoczek i napełnianie z kałamarza - ma to swój wielki urok) i chyba jeszcze troche mało dostępne na naszym rynku (ja kupowałem jak zwykle przez ebay - średnio 50% taniej niż w kraju)..Ze sklepów - nie wiem jak tam gdzie mieszkasz, ale w 3mieście można je dostać m.in. w sklepach MCPapier (a i to nie wszystkich).

No i z Watermana - do polecenia jest też Apostrophe, http://www.esurfland.pl/go/_info/?id=1261

Cena chyba w Twoim zasięgu, jest też troche na allegro.. pióro wygląda na kobiece, z tego co się orientuję - też wykonane z tworzywa.. ale w ręce nie trzymałem ..

Wybór - jak z obsadą pyszczaków hehehe... wariantów mnóstwo a ograniczeniem jak zwykle kasa lub wielkość baniaka:)

uff... ale się rozpisałem

ps. dzięki za gratulacje, daj znać co wybrałeś!

Opublikowano

Z pewnością dam znać. Tylko nie wiem czy pióro kupie na dzień mamy czy na troche późniejsze imieniny. Ale tak czy siak dziękuje za rade kogoś kto sie na tym zna :) Tak ahh te baniaki. :mrgreen:

Opublikowano

No i dupa z prezętu. Mama dzisiaj mi wystrzeliła z tekstem nie kupuj mi prezętu. Kurde ja już dziadką nic nie powiem tajemnicy nie potrafią dochować. Już cholera w tym domu mogę liczyć tylko na Yellowki ,Tate i psa. I to w takiej kolejności. ghrr. :evil: . Kupie jej bomboniere i kwiaty a na imieniny (chyba sierpień albo lipiec) zkładamy się z tatą i kupujemy jej komóre. i tym razem powiem tylko rybom i psu. 100 % pewności że nikt się nie wygada. W kazdym razie dzięki za pomoc , Tobie Corten szczególnie i powiem Ci z góry że miałem już dziś kupywać Wetermana Apostrophe .

pozdro...

Opublikowano
Już cholera w tym domu mogę liczyć tylko na Yellowki ,Tate i psa. I to w takiej kolejności.

W porównaniu do dziadków to i tak dobrze, że się na podium załapał :mrgreen:

i tym razem powiem tylko rybom i psu. 100 % pewności że nikt się nie wygada.

Chyba, że to 24 Grudnia :twisted:

Opublikowano
cholera w tym domu mogę liczyć tylko na Yellowki ,Tate i psa. I to w takiej kolejności.

Ja poproszę ten tekst wkleić na stałe do Humoru :D Dawno się tak nie uśmiałem :lol: