Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rys jeszcze nie mam :D. Da się je jakoś zwalczyć. Przy okazji, akwarium dojrzało 14 maja i 15 maja wpuściłem rybki. Do dzisiaj mam okrzemki na kamieniach. Kiedy mogę się spodziewać ich "rozpadu" ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak to chyba raczej są sinice, na wapieniu też i nie chcą zejść nawetw drodze mechanicznego czyszczenia. Na wapieniu dodatkowo jakieś brązowawe kropeczki się pojawiły.

• 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A u mnie od jakiegoś czasu pojawiły się takie oto cudaczne dywany, które delikatnie falują. Mają kolor lekko brązowy, może zielonkawy a miejscami wpadają w odcienie purpury ;) Ryby je skubią. Na sinice mi to nie wygląda, ale może się mylę. Parametry wody nadal dziwne: pH 7,6; NH4<0,05; NO3<0,5; NO2<0,01; PO4 0,05; KH 8; GH 6. Ryby pływają od 27.11 br. A NO3 nadal na niskim poziomie...Wode podmieniam w ilości 10-15% raz na tydzień, ale cyba zrobie dluższą przerwe, żeby to NO3 podskoczyło. Co to za glonki Waszym zdaniem? A...od dziś zauważyłem na piasku też pojedyncze miejsca z takimi glonkami. Z serpentynitu raczej ciężko je usunąć.

post-11312-14695713123903_thumb.jpg