Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po krótkiej przerwie zapraszam do obejrzenia mojego Malawi po małej aktualizacji. Co się zmieniło? Miejsce rdzawych zastąpił harem Hary. Do tego zamienilem Retrofita 6500k na swietlowke JBLa Ultra Solar Marin Day 15000k. Dzięki temu ryby nabrały kolorów no i według mnie całe akwarium ożyło . 

Have fun.;)

PS. W zasadzie byłem nastawiony na Power-glo ale dostać T5 inna niż 8W graniczy z cudem. Dlaczego T5? Glossy ma uchwyty, w które idealnie pasują właśnie T5 a za cholerę nie pasują T8 zatem odpuscilem Powera i uważam, zakup za udany.

Malawi_Update_1.jpg

Malawi_Update_2.jpg

Malawi_Update_3.jpg

Malawi_Update_4.jpg

Edytowane przez Gość
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Blat specjalnie jest mniejszy niż dno akwarium. Przód akwa ma się licowac z drzwiczkami. Drzwiczki mają być jak najbliżej dla akwarium. Dlatego też w instrukcji jest wyraźnie pokazane aby najpierw postawić baniak a później włożyć fronty.

U siebie zrobilem:

- nie montowalem nóżek (plastikowe:confused:) a całość postawiłem na bialym blacie 18mm o wymiarach dna szafki plus podklad pod panele.

- na blat położyłem białą płytę 18mm o wymiarach takich jak dno akwa.

- w niewykorzystanych miejscach gdzie są otwory na bolce pod półki wkrecilem śruby by lepiej boki do siebie dolegaly. 

Generalnie szafka to dla mnie niewypał. Akwarium może pomieścić ponad 200 litrów wody, sam baniak trochę waży a maksymalne obciążenie szafki to 300 kilo. :confused: Paranoja.

Edytowane przez Gość
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i zapraszam do małej aktualizacji. Najbardziej jestem dumny z kamieni czyli to co pyszczaki lubią najbardziej.:cool: Ryby rosną, jedzą jak oszalale i patrząc na całokształt chyba im u mnie dobrze.:)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
49 minut temu, michal_j napisał:

Czy teraz świecisz tylko Ultra Marin Day czy masz również ledy Aquaela ? Mógłbyś napisać ile dokładnie świecisz i wymienić wszystko co świeci :) ?

Świecę tylko JBLem Marin 39W. Retrofity sprzedalem. 

Plan święcenia wygląda nastepujaco:

- pon-pt- 6:00-11:00, 14:00-22:00 - 13h;

-sob-niedz- 9:00-22:00 - 13h;

Na razie mamy zimę zatem dzień krótki i świece trochę dłużej. Na wiosnę i lato będę myślał aby ten czas lekko skrócić.

Dziękuję wszystkim za pozytywne opinie.:) Wszystkie rekompensuja czas i siły włożone w funkcjonowanie baniaka. ;)