Syrach Opublikowano 22 Lutego 2021 #211 Opublikowano 22 Lutego 2021 Już ustawiłem. Tak na 2 biegu. Myślisz, że hamuje.. musi podnieść wysoko, plus spływ jest podwójny, do hydroponiki i akwa.. U Ciebie wysoko podnosi wodę?
Bartek_De Opublikowano 22 Lutego 2021 #212 Opublikowano 22 Lutego 2021 W dniu 21.02.2021 o 14:43, darkon napisał: Bartku masz możliwość sprawdzenia poboru zewnętrzym miernikiem? Według mnie ten wbudowany w pompę oszukuje, i przy pomiarze uwzględnia prędkość obrotową wirnika. Darku, sprawdziłem. Pompa nie pokazuje wartości po przecinku więc są różnice, ale bardzo niewielkie. Moja pompa pokazuje wręcz idealnie. Pompa wyłączona, pobór 50W Pompa I bieg, pobór 7,8W pompa wyświetla 8W Pompa II bieg, pobór 35,5W pompa wyświetla 36W Pompa III bieg, pobór 44,7W pompa wyświetla 45W 1
Syrach Opublikowano 22 Lutego 2021 #213 Opublikowano 22 Lutego 2021 3 minuty temu, Bartek_De napisał: Moja pompa pokazuje wręcz idealnie. Możesz sprawdzić czy pobór mocy przy zdławionej zaworem pompie również wskazuje zgodnie z prawdą?
Bartek_De Opublikowano 22 Lutego 2021 #214 Opublikowano 22 Lutego 2021 9 minut temu, Barszczyk napisał: musi podnieść wysoko, plus spływ jest podwójny, do hydroponiki i akwa.. No chyba, że to podnoszenie do hydroponiki hamuje. Jak u Ciebie wygląda zasys? Masz przelot przez dno czy tradycyjnie "U" rurką nad krawędzią akwa? Ja u siebie mam przelot czyli pompa musi podnieść różnicę miedzy dnem akwa a wylotem, u mnie to 60cm. W przypadku "U" rurki pompa praktycznie nic nie podnosi, bo to działa jak naczynia połączone, jeśli wylot wody masz przykładowo 1cm nad taflą wody wtedy pompa podnosi ten 1cm, czyli nic 1
Syrach Opublikowano 22 Lutego 2021 #215 Opublikowano 22 Lutego 2021 1 minutę temu, Bartek_De napisał: Jak u Ciebie wygląda zasys? Przelot przez dno. Jest kilka dodatkowych kolanek, 2,5 metra, trójnik.. to wszystko w konsekwencii zabiera mi te dodatkowe 5W. 1
Bartek_De Opublikowano 22 Lutego 2021 #216 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 17 minut temu, Barszczyk napisał: Przelot przez dno. Jest kilka dodatkowych kolanek, 2,5 metra, trójnik.. to wszystko w konsekwencii zabiera mi te dodatkowe 5W. I chyba mamy to 26 minut temu, Barszczyk napisał: Możesz sprawdzić czy pobór mocy przy zdławionej zaworem pompie również wskazuje zgodnie z prawdą? Przypominam, że od wyniku należy odjąć 50W, bo to jest zużycie akwa z wyłączoną pompą. Pompa II bieg, zdławiona o połowę, pokazuje 26W, zmierzone 25,8W Pompa II bieg, zdławiona na max. czyli zawór zamknięty, pokazuje 18W i tu już jest różnica, zmierzone 15,1W Edytowane 22 Lutego 2021 przez Bartek_De 1
Syrach Opublikowano 22 Lutego 2021 #217 Opublikowano 22 Lutego 2021 Wniosek: mamy mądre, uczciwe pompki. Dziękuję @Bartek_De, bardzo mi pomogłeś. 1
Bartek_De Opublikowano 22 Lutego 2021 #218 Opublikowano 22 Lutego 2021 @Barszczyk mała korekta. Cały czas mnie zastanawiało czemu przy zamkniętym zaworze wyszła różnica zmierzonego zużycia. Otóż zbieg okoliczności, akurat w tym momencie ściemniło mi się światło w akwa, więc pobór przy wyłączonej pompie był niższy niż 50W Teraz zmierzyłem ponownie i pompa pokazuje 18W, a zmierzony pobór to 18,2W. Podsumowując, pompa IBO Beta II wyświetla faktyczny (zmierzony) pobór prądu. 2
darianus Opublikowano 22 Lutego 2021 #219 Opublikowano 22 Lutego 2021 2 godziny temu, Barszczyk napisał: Będzie szybciej. Przy takiej ilości mediów w filtracji narurowej w połączeniu z hydroponiką podmiany wody mogą być rzadkością u Ciebie 1
Syrach Opublikowano 23 Lutego 2021 #220 Opublikowano 23 Lutego 2021 4 godziny temu, Bartek_De napisał: Podsumowując, pompa IBO Beta II wyświetla faktyczny (zmierzony) pobór prądu. Wywód potwierdził tezę. DOBRE BO POLSKIE. 3 godziny temu, darianus napisał: Przy takiej ilości mediów w filtracji narurowej w połączeniu z hydroponiką podmiany wody mogą być rzadkością u Ciebie Oby słowa Twe w złoto się zamieniły. Chciałbym aby tak było..
Rekomendowane odpowiedzi