Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Junior8 napisał:

Dzięki za podpowiedz. Patrzę i chyba 25-40 kupię bo ma 2880l/h i pobór 5_22W. Co w zupełności wystarczy. 

25-60 ma 3300 l/hi pobór 5_45W. 

Teraz musze przemysleć sprawe co do rurek czy kleić czy zgrzewać. Taka masa tych połączeń ze bardziej obstaje nad zgrzewaniem. Zważywszy ze będę to chciał zrobić sam a nigdy tego nie robiłem 

Tutaj już nie ma co porównywać wydajności w l/h- różnica jest bardzo mała, ale.... to wydajność podawana bez oporów. Wysokość podnoszenia słupa wody, czyli pokonywania oporów jest w tym wypadku kluczową różnicą- myślę, że wprost proporcjonalną do ilości pobieranego prądu.

Co do tego jaka pompa lepsza do danego zbiornika to myślę, że ta mocniejsza to dla zbiorników około 500l i większych- poniżej wystarczy 25-40.

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

No moze to i racja z pokonywaniem oporu przepływu chociaż na ssaniu pompy filtry mechaniczne równolegle mają być i podnoszenie tez małe. Po zakolmatowaniu filtrow to pewnie ten zapas zrobi różnicę. 

Przekonaliscie mnie na 25-60 :).

Co do klejenia to się jeszcze waham. 

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, ja też zrezygnowałem ze swojego pomysłu na sumpa do 1200 l  (300x70x60) i będę kleił narurowca. W oparciu o filmik @stanstworzyłem projekt godny architekta :D koncepcji narurowca. Proszę o poprawę tego co źle tam zrobiłem.

Widziałem również art użytkownika @rekawiczkana stronie głównej. W jaki sposób w moim projekcie zastosować grzałkę przepływową w rurach ?

Planuje zrobić tak że spusty z kraników będą na sztywno połączone do pcv i do odpływu do rynny, tak żebym przy podmianie wody musiał tylko odkręcić kran i pijąc kawkę obserwować jak woda zlatuje do odwodnienia domu.

Pod akwarium mam dociągniętą wodę i zrobię 3 korpusy narurowe z wkładami odżelaziającymi i węglowym na stałe zamontowane pod akwarium, za nimi kranik z zaworem, z kranika na stałe kawałek węża podprowadzony już do akwarium. Tutaj też drugi etap podmiany będzie się charakteryzował tym że tylko odkręcę kranik i poczekam aż woda mi naciurka przez wkłady do akwa, a ja piję drugą kawkę :D

narurowiec.jpg

Opublikowano

Widzę, że masz dwie nitki więc z automatu myślę o 2 grzałkach. Masz moim zdaniem 2 opcje

1. Zrobić bypass na biologii i tam wkleić grzałkę
  2. Wkleic ją za biologią

Wydaje mi się, że osobiście zdecydowałbym się na rozwiązanie nr 1. Patrząc na twój projekt dałbym po 3 mechaniki

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak jak przedmówca wcześniej napisał:

1. pomyśl o dodaniu ogrzewania  - wklejonego już w układ narurowy  za biologią z wykorzystaniem grzałki łazienkowej np. (Grzałka łazienkowa z elektronicznym termoregulatorem)

2. Kranik spustowy przenieś za pompę, ułatwi Ci to dalszą eksploatację... Pomyśl ile czasu będzie spływać grawitacyjnie te 30% podmienianej wody??? To jakieś 360litrów = przy spływie grawitacyjnym kawy jakie planujesz wypić na spokojnie wypijesz ale podczas spuszczania wody. :) Montaż zaworu spustowego za pompą umożliwi Ci wypchnięcie wody z akwarium za pomocą owej pompy.

3. Sekcja mechaniczna - lepiej zastanów się czy nie warto dodać po 2 korpusy dodatkowo za już istniejącymi w rzędzie aby zwiększyć wyłapywanie zanieczyszczeń, lub 3 rzędy po 1 korpusie. 3 rzędy sprawią że pompa będzie miała łatwiejszą pracę...

4. Sekcja biologiczna - tutaj ok, pamiętaj jedynie o montażu na odwrót korpusów :) czyli odwrotnie do kierunku oznaczonym na korpusie to tak gwoli przypomnienia.

5. Korpus Purolite - OK

6. Wymiar średnicy rur PVC - 32mm / 1"

Opublikowano (edytowane)

Ok kumam, tylko jak zrobić np 3 korpusy mechaniczne na jednej nitce ? Bo tak to trójnik i do dwóch korpusów.

Jak się tworzy taki bypass?

@stanw swoim filmiku mówił żeby korpusy robić tylko równolegle, nie szeregowo, bo zagłusza wodę ?

Edytowane przez darkdivinity
Opublikowano

Wszystkie wymagane elementy są omówione w moim artykule - jeżeli coś jest niezrozumiałe - daj znać chętnie zaktualizuję opis. Zdjęcie poniżej pokazuje pierwsze przymiarki do mojego narurowca, po prawej stronie masz sekcje mechaniczną. 

@Morganelojeżeli chodzi o biologię to jeżeli @darkdivinityplanuje dać puszki zasypowe to może wtedy takie korpusy zamonotować zgodnie z kierunkiem wody zaprezentowanym przez producenta korpusu.

IMG_0549.thumb.jpeg.250f836cbcb02f2b50d8b5f61ea61fdb.jpeg