Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mógłbyś mi napisać jaka jest szerokość tych trzech korpusów z biologią, przyjdzie mi cały zestaw juwel Rio 450 i głębokość tej szafki to właśnie 50cm więc mógłbym zmierzyć czy mi wejdzie a fajnie się składa bo mój brat za tydzień uderza do PL więc na spokojnie bym sobie wszystko zamówił a brachol by przywiózł. 

Opublikowano
10 godzin temu, Ziajka25 napisał:

A mógłbyś mi napisać jaka jest szerokość tych trzech korpusów z biologią, przyjdzie mi cały zestaw juwel Rio 450 i głębokość tej szafki to właśnie 50cm więc mógłbym zmierzyć czy mi wejdzie

Ja Ci to zmierzę po powrocie do domu i napiszę ile to ma cm, ale też mam szafkę 50 cm głębokości, nawet z stelażem w środku, więc miejsca mniej i się zmieściły.

Opublikowano
17 hours ago, Bartek_De said:

Co do korpusów to nie bawiłbym się w 4 tylko dał 3 równolegle, jak na fotce ponizej.

Nie ważne ile korpusów bo to zależy tylko od tego ile jest miejsca i jak bardzo rozbudowana jest filtracja biologiczna czy chemiczna.

W rozwiązaniu ja na fotografii, przy wymianie czegokolwiek będzie trzeba wyłączać pompę. Ja przy każdym korpusie dałbym na wyjściu i wejściu zawór kulowy, co pozwoli na niezależną obsługę każdego z korpusów, a poza tym jest jeszcze możliwość regulacji przepływu, która jest koniecznością jeżeli chciałbyś kiedyś uruchomić np. filtr FBF. Ja przynajmniej raz w roku testuję nowy wkład. Jak będzie u Ciebie, okaże się. Decyzja należy do Ciebie.

Opublikowano
14 minut temu, miron.dmt napisał:

W rozwiązaniu ja na fotografii, przy wymianie czegokolwiek będzie trzeba wyłączać pompę. Ja przy każdym korpusie dałbym na wyjściu i wejściu zawór kulowy, co pozwoli na niezależną obsługę każdego z korpusów,

To mój schemat narurowca, więc się odniosę. Mniejsza ilość zaworów wynikała z minimalizowania kosztów budowy tej i tak już z zasady dość kosztownej filtracji. A dobre pełnoprzelotowe zawory były akurat jednym z droższych elementów. Dla mnie wyłączenie pompy przy czyszczeniu mechaników raz na kilka tygodni, nie stanowi problemu i w najmniejszym stopniu nie jest kłopotliwe. To tylko wyciągnięcie wtyczki, a potem ponowne jej podłączenie i pompa od razu rusza. Wątpię również, aby taki sposób postępowania miał jakoś dramatycznie wpłynąć na jej żywotność.

20 minut temu, miron.dmt napisał:

Nie ważne ile korpusów bo to zależy tylko od tego ile jest miejsca i jak bardzo rozbudowana jest filtracja biologiczna czy chemiczna.

Ważne z uwagi na mniejsze ograniczenie przepływu, przy trzech korpusach równolegle będą mniejsze straty, niż np. przy szeregowym układzie 2+2.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dla mnie również wyłączenie pompy nie stanowi problemu. Wymiana wkładów nie trwa dłużej niż 10min. Do karmienia również wyłączam pompę, nie ma to zadnego wpływu na filtrację.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
9 minut temu, Ziajka25 napisał:

marcin73m mógłbyś mi jeszcze napisać gdzie kupowałes te zawory i w jakiej cenie? Jak tak patrzę to najtańsze znalazłem w cenie 35zł

Ja je kupiłem w Leroy Merlin coś około 24 zł/szt. Teraz sprawdzałem na ich stronie, to obecnie chyba nie ma. Ale szukałbym właśnie w tego typu marketach budowlanych.

Ja m.in. klejenie swojego narurowca opisywałem w tym wątku, zerknij, może coś Ci się przyda.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja brałem takie zawory https://erumaqua.pl/zlaczki-i-rury/zlacza-zawory/pvc-u-zawory-kulkowe/zawor-kulowy-pcv-u-jedno-zlacze-effast-32-mm.html.
Rozkręcane ale z jednej strony. Trochę to zmniejsza układ a pozwala rozebrać narurowca na mniejsze kawałki.

Mam zawór przed i po mechanikach, tak samo przy biologi i dodatkowy na odnodze chemicznej. Wystarcza.

Firma Erumaqua to przedstawiciel z Litwy. Zamówienie zrealizowane nawet sprawnie choć musiałem czekać bo kolanek nie mieli w magazynie.

Cenowo mieli najkorzystniej.

• Lubię to 2