Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 4.11.2016 o 21:37, L.A.J.O.N. napisał:

Stan oglądałes zawory kulowe po użytkowniu powiedzmy 3 lata lub dłużej?  Ja ostatnio widziałem po eksploatacji około 5 lat i w środku srednica zmniejszona o połowę przez rdzę.

Ja widziałem, widuję kilka razy w miesiącu nawet takie 15 letnie i nie mam pojęcia co ty za zawory widziałeś, Co najwyżej trochę osadu na przelocie kuli zabierającego ze średnicy z 0,5 mm i tyle, zewnętrzne strony kuli jak nówki.

Opublikowano

nie wiem może to zależy od rodzaju metalu użytego do zrobienia zaworu. Jak rozmawiałem z hydraulikiem na ten temat to również potwierdził, że rdzewieją. Może też znaczenie ma woda z jakiego rejonu

Opublikowano

Gdyby takie zawory rdzewiały tak jak mówisz, to mielibyśmy nieustanne katastrofy związane z zalewaniem mieszkań i domów. Przecież w wielu instalacjach hydraulicznych takie zawory funkcjonują po 40 i więcej lat i nic się nie dzieje... Ja u siebie modernizowałem instalację nie ruszaną od 86r.- zawory w środku wyglądały jak nówki...

Opublikowano

Po dwóch latach rozbierałem instalcję narurową i nic kompletnie nic nie było zapchane czymkolwiek. Rury od wewnątrz miały nalot który nie miał na bank żadnego wpływu na przepływ wody w układzie. To co u ciebie się stało jest dla mnie zadziwiające.

Opublikowano
41 minut temu, L.A.J.O.N. napisał:

Szkoda, że zdjęc nie zrobiłem :)

A te zawory były używane w filtracji narurowej ? Zazwyczaj elementy korodują najbardziej gdy woda nie płynie przez nie non stop (piękna rdzawa woda w kranie po awarii sieci wodociągowej :) )

Opublikowano

Od kupując akwarium gość mial taką samorobkę do rozpuszczania/rozbijania CO2. Był to korpus narurowy z zaworami itd.  Nie wiem czy w tym płynęła woda caly czas,  nie znam się na tym

Opublikowano
Dnia 27.11.2016 o 12:42, kalopeu napisał:

Czy warto inwestować w instalację 1" czy wystarczy 3/4"?

Ja zrobiłem na 1" i jestem zadowolony. nie wiem jakby było na 3/4. Jak będę miał więcej czasu to wstawię filmik pokazujący strumień z rury 1" na pompie 25/60. Przy tym to co tam się sączy u stana to pikuś :P