Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj w akwarium pojawiły mi się paprochy (2-4mm) półprzeźroczyste półbiałe

Unoszą się w całym akwarium. Filtry już je trochę odfiltrowały, ale nadal trochę ich jest. Jednego wyłapałem, rozpuścił się między palcami. Co to może być ? Pierwotniaki to raczej sprawiają, że woda jest mętna. U mnie woda jest czysta, tylko te paprochy :/

Opublikowano

Ja myśle, że to jednak atak pierwotniaków, w nowych akwariach to dość częsty przypadek. Jedyna rada to CZEKAĆ.

Może to też być problem spowodowany filtrem, a dokładniej - przeczytałem, że czasem źle wypłukany zeolit może spowodować taki efekt(ale czy Ty go masz w swoim JBL'u??)...

Opublikowano

Już wszystko w porządku, woda znowu czysta. Trochę się wystraszyłem :)

Nie, nie mam zeolitu.

Jeszcze jedno pytanie co do filtracji. Wprawdzie elozox powiedział, że w 240l ma Aquala 1100 i spokojnie daje radę to w innym temacie znalazłem kilka innych opinii mówiących, że przepływ 1100l/h to za mało (na dodatek, nie wiem jak to mogłem przeoczyć przy sprawdzaniu przesyłki, przysłali mi aquaela turbo filter 1000 czyli troszkę słabszego).

Zakładając, że filtr nie będzie dawał rady (może będzie, ryb jeszcze nie ma) czy jest możliwa wymiana filtra wewnętrznego bez szkody dla flory bakteryjnej akwarium i dla samych ryb ? Oczywiście, JBLa nie ruszam, przy okazji odpowietrzył się i pracuje cichutko :)

Opublikowano

Dwa tygodnie minęły.

Przy starcie dolałem bakterii.

Aktualnie parametry wody są następujące:

NO2 - 0 - 0,025 (2 kolory oznaczające 0 i 0,025 są niemal identyczne)

NO3 - 5 (może troszkę mniej - 4)

NH4 - 0

pH - 7,8 - 7,9 (ponownie, zbliżone kolory)

gH - 16

kH - 15

gH i kH robione testami SERA, reszta JBL

Właściwie to wszystkie testy zrobiłem właśnie po 2 tygodniach. Tylko NO2 robiłem co 3-4 dni.

I mam pewne wątpliwości co do NO2. Przy starcie wynosiło 0,1. Po paru dniach skoczyło do 0,5. Teraz spadło do 0. Nie za mały był ten skok ?

Inne parametry wydają mi się dobre.

Ryby wpuszczać można ? Wszystko naraz ? stopniowo ?

Opublikowano
Zaczekaj jeszcze .. coś za małe te skoki No2. Prawdopodobnie cykl się jeszcze nie ustabilizował.

Sławek ale kolega dolał tylko bakterii więc skąd miałby być większy skok. IMHO czekanie nie ma sensu bo bakterie "posną" z braku pożywki, wpuszczaj ryby byłe nie dorosłe i nie 40 szt. ;)