Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kiedyś miałem 54L z podstawą,potem miałem 240L z matą a teraz mam 720L z podstawą.To jest kwestia wyboru.Dla mnie lepsza jest podstawa,bo przez matę tylko zniszczyłem sobie kiedyś szafkę.

Witam,

jako człowiek mający na codzień do czynienia z naprężeniami w materiałach powiem,że ryzykujesz. Wszystko jest ok, jeśli podstawka jest idealnie gładka lub nie znajdą się pod szkłem (niedaj Bóg) jakieś malutkie ziarnerka twardego kamienia...powstaną tak kolosalne naprężenia punktowe na szkło...że którejś pięknej spokojnej nocy te 720l znajdzie się na Twojej podłodze. Bo w Twoim wypadku to będzie pewnie jakieś 850kg (albo i więcej) i taka masa naciska małą powierzchnią styku (tu np nierówność w podstawie) i gwarantuje Ci,że szkło nie jest super wytrzymałym materiałem. To tak jak ze spacerowaniem kobiety w szpilkach po asfalcie ...:)

W małych akwariach -okej, podstawa się sprawdzi, ale większych...

sorki za OT.

Opublikowano

Hmm.. Miałem kiedys 78l robione za zamówienie pod wnękę w meblach.. 100x 35x X ... Postawiłem na zaślepce meblowej, wiecie takiej co się konfirmaty maskuje.. 2 miesiące stało.. Któregoś dnia obudził nas trzask pękającego szkła, woda lejąca się na panele.....

Reasumując - nacisk punktowy to pieroństwo.. nawet przy małym dnie..

Opublikowano

Co do Jbl 900 odpowietrz go porządnie powinno pomóc. A co do wewnętrznego czy aby na pewno wystarczy to przekonasz się sam ja proponuje AT 203 i powiem szczerze że przy 70 kg kamienia ledwie sobie radzi z kupskami i dlatego założyłem jeszcze pompę cyrkulacyjną. A powiedz jaka obsada Cie interesuje masz już coś co sie podoba?

Opublikowano

JBL nadal troszkę pluje powietrzem, jak już mówiłem lepiej się do tego przyzwyczaję, tak poza tym to do filtra zastrzeżeń nie mam.

Co do obsady; jak na 240l to docelowo jakieś 12 rybek, 2 gatunki, może trzy ale to chyba za dużo. Początkowo myślałem o saulosi ale teraz zastanawiam się nad yellowami, ich odcień żółtego jest jeszcze ładniejszy. A drugi gatunek to jeszcze nie wiem. Coś co by pasowało do yellowów, czyli mięsożerne o ile się nie mylę. Z wyglądu podobają mi się np. acei chociaż wiem, że są za duże do 120cm. Może znajdę coś mniejszego i podobnego. Najlepiej coś kontrastującego, ciemnego, granatowego, fioletowego.

Opublikowano

Dlaczego nie chcesz saulosi??

Po pierwsze to piękna ryba, a po drugie będziesz miał większe pole do manewru przy doborze drugiego gatunku, aniżeli przy yellow...

Opublikowano

Patrząc na zdjęcia czy filmiki to po prostu yellowki bardziej mi się podobają niż saulosi. Ciekawszy odcień żółtego, czarny detal na płetwach. Niby drobnostka... poszukam jeszcze jak wyglądają na żywo.

Yellow i Maingano estetycznie to chyba to czego szukam. Rozumiem, że Maingano też mięsożerny jak Yellow ? Charakterami też będą pasować ? :) W takim zbiorniku to pewnie i można ze 3 samce ? 2 yellowy i 1 maingano ? plus haremiki samiczek

Opublikowano

maingano to wszystkożerca, to ile samców ci się uda mieć to zależy wiele od ryb. Yelowek jak podrośnie i jest dobrej jakości po prostu powala swoją urodą.

Opublikowano

Kolego moze zastanów sie nad trzecim gatunkiem Metraclima msobo "magunga" są ładne pomaranczowe póki małe, pózniej samce sie zmieniają. Na początek kup sobie około 7-8szt z gatunku zobaczysz pózniej co zostanie i bedziesz mógł sobie coś wybrać. Maingano i yellow bardzo ładnie sie prezętują kolorystycznie. Maingano to zadziory, yellow spokojniutkie, msobo raczej spokojne