Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja wiem...

Obiecałem mojej Pani Domu, że jak będzie w mieszkaniu duży baniak to będzie też ubezpieczenie. Akwarium (odpukać) stoi, a u bezpieczenia brak. Na szczeście nie tylko ja o tym zapomniałem. Gorzej, że kiedyś Jej się przypomni...

Ale nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania.

Opublikowano

Ale nawet nie wiem od czego zacząć poszukiwania.

od przyzwoitego agenta ubezpieczeniowego.

jak wrócę z wakacji zacznę rozmowy z towarzystwami ubezpieczeniowymi, aby przedstawili ofertę ubezpieczenia grupowego dla naszego stowarzyszenia, abyśmy mogli ubezpieczyć nasze szkła,

narazie w naszym zasięgu są tylko standardowe ubezpieczenia komercyjne, mieszkań, należy tylko dokładnie prześledzić OWU aby nagle nie okazało się że zalanie wodą to owszem zalanie ale tylko tą z urządzeń podłączonych do sieci wodociągowej.

Opublikowano

Ja mam ubezpieczenie grupowe w ramach Spółdzielni Mieszkaniowej, gdzie jednym z punktów wyraźnie jest napisane, że ubezpieczenie obejmuje też szkody związane z awarią akwarium.

Opublikowano

Sławku - Grzesiek ma ofertę przedstawioną spółdzielni - one są znacznie inaczej liczone niż osobom które by chciały mieć takie samo ubezpieczenie liczone indywidualnie.

Na dzień dzisiejszy masz szereg ubezpieczeń mieszkań z opcjami ubezpieczenia akwarium a cena zależy generalnie tylko od wysokości sum ubezpieczenia.

Ja mam mieszkanie ubezpieczone wraz ze stałymi elementami, mieniem ruchomym, szkodami zalania przez akwarium i odpowiedzialnością cywilną i płacę około 200 zł na rok, ale można zjechać nawet i do 100 zł, oczywiście wtedy i sumy ubezpieczenia sa relatywnie mniejsze.

Opublikowano
długość wzmocnien wzdłużnych też była rózna może tu tkwi problem.

Nie w długości, a w sposobie wklejania.

Wystarczy, że wzmocnienie jest na końcach ściśle, na cienkiej podkładce silikonu, przyklejone do szyby. Szyba odkształca się soczewkowo- najbardziej na środku i to powoduje, że na końcach wzmocnień następuje nacisk szyby na róg wzmocnienia, który działa jak diament.

Nie wiem dlaczego, podejrzewam ( grubość szyb, długość frontu), ale najbardziej podatnym na to jest 240 litrów. To nieistotne z jakiej firmy- każda w Polsce robi dokładnie tak samo seryjne akwa. Zresztą na fotce jest akwa Wromaka, a najczęściej pękają akurat Diversy w tym miejscu.

Trzeba sprawdzać przed zalaniem. Przeklejenie wzmocnienia to 20 minut pracy, a oszczędza się na szkodzie.

Opublikowano

U mnie w akwa 500L (200x50x50, szkło 10mm) pękło wzmocnienie. I też mam stracha czy czasem szyba nie strzeli.

Ten cieniutki koniec odłamka był od strony szyby.

Wygląda to tak:

P1030917.jpg

P1030919.jpg

Opublikowano

Pękł sam z siebie?

Jeżeli tak, to jest to o czym mówię, tylko różnica polega na proporcji grubości szyby wzmocnienia i szkła szyby frontowej. Co nie oznacza, że nie zachodzi zjawisko, o którym mówię.

Opublikowano

Pękł sam z siebie. Rano leżał na dnie akwa. Najbardziej martwi mnie to, że szyba i wzmocnienie są tej samej grubości...

EDIT: Zauważyłem, że w miejscu pęknięcia była bardzo cienka warstwa silikonu. Praktycznie wzmocnienie dotykało do szyby bezpośrednio.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.