Skocz do zawartości

zmniejszenie agresji poprzez zmniejszenie kryjówek??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dyskusja ma pomóc zakładającemu temat w jego problemie, a nie wzajemnym utarczkom :), należy, tak uważam przedstawić różne wnioski i koncepcję które mogą pomóc zgłaszającemu problem a które on SAM oceni i przetestuje i stwierdzi co u niego jest dobre i pomaga.

Opublikowano

Sory , moja wina , nie zauważyłem "lub", ale Staszek pisze o "mocnym" przerybieniu.

Klub propaguje jednak chów pyszczaków w nieprzerybionych zbiornikach , łatwiej wtedy o piękniejsze wybarwienie ryb , podglądanie naturalnych zachowań ryb oraz o higienę w zbiorniku.

Opublikowano

Popieram Prezesa i stanowisko KM

Po przemyśleniu stwierdzam: zakładający temat powinien prowadzić akwarium zgodnie z stanowiskiem w tej sprawie KM, wówczas zminimalizuje lub nawet uniknie problemu. Przepraszam za zamieszanie i mącenie w głowach nie zdecydowanych.

Opublikowano

Wojciechu , nam chodzi tylko o to by móc oglądać ryby w sytuacjach najbardziej zbliżonych , do ich naturalnych.

Niestety tego nie będziesz widział w baniakach napakowanych rybami.

Pewnie , że tam będą żyły , ba rozmnażały się będą tak samo jak w nieprzerybionym akwrium.

Ale nam nie o to chodzi.

Po prostu , traktujemy naszych pupili jak dzieci , dlatego stwarzamy im jak najlepsze , naszym zdaniem warunki.

Na stronach Klubowych widać tę ewolucję.

Jeszcze kilka lat temu np. moje ukochane fuelle polecane były do zbiorników 150cm.

Sam je w takim trzymałem , ale gdy ryby dorosły , samiec miał ok 18cm , to te ryby wyglądały tam po prostu źle.

Teraz pływają sobie w dwumetrowym akwarium i mają się dobrze.

Widać to po ich barwach i zachowaniu.

Dlatego nie polecałbym ich do akwa krótszego niż 180cm.

Ktoś powie przesada :!:

Możliwe , ja piszę o takim baniaku ze swego doświadczenia , nie z wiedzy książkowej.

Wielu Klubowiczów opowie Ci podobną historię o innych gatunkach , które sami hodowali, a to wszystko składa się na Klubową wiedzę.

Dlatego jeśli propagujemy akurat takie składy gatunkowe i takie wielkości akwarii , to nie dlatego , że jesteśmy Klub Malawi , mamy monopol na wiedzę , tylko , że mamy akwaria z rybami , obserwujemy je na co dzień i widzimy co rymom potrzeba do szczęścia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

do naturalnych warunków na pewno, bo ciężko przyrównać 700l do jeziora, ale w akwarium 700 l te cztery gatunki mają szansę pokazać swoje naturalne zachowania, jeżeli ktoś będzie miał ochotę na trzymanie jednego gatunku w 1500 l to to również pochwalimy, natomiast nie pochwalimy 20 gatunków w 700l.

Opublikowano

w żadnym wypadku - nie :)

ale z jednego gatunku pływa tam setka ryb - co w przypadku akwaria jest niemożliwe do zrealizowania.

Opublikowano
w żadnym wypadku - nie :)

ale z jednego gatunku pływa tam setka ryb - co w przypadku akwaria jest niemożliwe do zrealizowania.

IMO dlatego obsada jednogatunkowa jak i wielogatunkowa, jest tak samo mało zbliżona do warunków naturalnych :)

Opublikowano

Na filmach z Jeziora Malawi widać wiele gatunków pyszczaków.

Chodzi o to,że pyszczaki żyją w dużo większych stadach niż 1/3 ;)

Więc hodowanie pyszczaków w haremach 1/3 jest tak samo "naturalne" jak "kontrolowane przerybienie" ;)

W akwarium stado 30sztuk z 1 gatunku jest do zrealizowanie;)