Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  g.pajak napisał(a):
Zapewniam Cię , że nie uzyskasz (przynajmniej tu na tym forum ;-) ) klarownej odpowiedzi.

:twisted: uwazasz nas za amatorow :wink: ale masz pelna racje... tak naprawde to jestesmy hodowcami muszek afrykanskich i obserwujemy ich symbioze z delfinami :mrgreen:

Opublikowano
  slawekosw napisał(a):
uwazasz nas za amatorow :wink:

opacznie mnie zrozumiałeś Sławek.... :wink:

Tłumaczenie co autor miał na myśli: w gronie osób korzystających z tego forum są takie które sobie Tetre chwalą i takie, które sobie nie chwalą

Teraz jest precyzyjniej? :twisted:

A co do samego słowa "amatorzy" to tak, większość z nas jest amatorami posiadającymi często szeroką wiedzę o przedmiocie naszego zainteresowania. Mało która z osób korzystających forum i serwisu zajmuje się zawodowo (profesjonalnie) akwarystyką. Czyż nie? :wink:

Także Sławek, jak to mówią: "uderz w stół..." :D

Opublikowano
  g.pajak napisał(a):
  slawekosw napisał(a):
uwazasz nas za amatorow :wink:

opacznie mnie zrozumiałeś Sławek.... :wink:

napisalem to w swerze zartow :) kazdy z nas ma inny sprzet,u jednego zadziala idealnie a u innych klops

( szczegolnie w przypadku Tetry, ktora jaka jest to mozna poczytac). latwiej wygrac w totka niz stwierdzic czy tetra bedzie dzialala prawidlowo czy nie. oczywiscie zawsze pozostaje nam gwarancja, ale nie na tym sztuka polega zeby zakladac zloze a pozniej je stracic, w czasie gdy producent zabiera sprzet a nie dostajesz nic w zastepstwie.

a podejrzewam ze niewielu z nas ma zapasowy kubel :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  Patrykolo14 napisał(a):
Może jest możliwość kupna Eheima 2228 na raty np.?

Bo czasami możesz wydać kasę i znów zmieniać filtr jeżeli ten nie będzie zbyt dobry

Patrykolo - zadłużyłem się troszkę i zamówiłem 2228 :) Jednak będzie Eheim.

Jakbym kiedyś zmienił akwa na 500l. to też będzie dobry.

Dzięki za rady...

Opublikowano
  g.pajak napisał(a):
Mało która z osób korzystających forum i serwisu zajmuje się zawodowo (profesjonalnie) akwarystyką.

eee, niestety wiele firm zajmujących się akwarystyką , czyli zawodowo - robią to amotorsko.

Profesjonalista i zawodowiec to powinny być synonimy, niestety w obecnych czasach o profesjonalistę trudno (i nie musi to byc zawodowiec, bo zawodowa zajmuje się czymś innym) a firm robiących to zawodowo jest całe mnóstwo.

Toteż prosiłbym nie stawiać między nimi znaku "=", chyba ze mówimy o konkretnej osobie/firmie która na to zasługuje.

Opublikowano
  nabe napisał(a):
Się przyczepię niemerytorycznie

MARCEPAN napisał(a):
ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona.

Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku.

Bo i nitryfikacja nie polega na obniżaniu zawartości NO3 w wodzie:)

No cóż eheima 2228 to ja dałbym do swojej byłej 800 , bo by dał radę.

Ale to Twoje pieniądze:)

Opublikowano

Powiedziałbym nawet że nitryfikacja to coś zupełnie naprzeciwnie :D może chodzi o antonim tego słowa czyli DEnitryfikację. A to już potrafią urządzenia zwane DEnitryfikatorami - filtry biologiczne ŻADNE niestety nie.

Opublikowano

No cóż eheima 2228 to ja dałbym do swojej byłej 800 , bo by dał radę.

Ale to Twoje pieniądze:)

Ale marzy mi się większe akwarium i po co znowu dwa razy filtr kupować :)

Już przyszedł, jest wielki i cichutki. Pięknie się sprawuje, aż dziwne, że takie wiadro może być tak niezauważalne. Polecam każdemu!

Ale ma jedną, malutką wadę. Nie ma pompki i wodę musiałem lać bezpośrednio do węża. Kupa roboty, dużo czasu i mokra podłoga, cóż nie ma ideałów.

• 2 tygodnie później...