MARCEPAN Opublikowano 30 Lipca 2009 #1 Opublikowano 30 Lipca 2009 Czy poniższy filtr uważacie za dobry sprzęt? Chcę wymienić swój, bo jest badziewny. Oczywiście wiem, że większość akwarystów proponuje Eheim i ja to rozumiem, ale jest piekielnie drogi, a ja zadłużony A ten w linku wydaje się być całkiem w porządku. Dodam, ze moje akwarium to 240 l. http://www.allegro.pl/item645405095_fil ... ratis.html
Patrykolo14 Opublikowano 30 Lipca 2009 #2 Opublikowano 30 Lipca 2009 Może jest możliwość kupna Eheima 2228 na raty np.? Bo czasami możesz wydać kasę i znów zmieniać filtr jeżeli ten nie będzie zbyt dobry
cezarix Opublikowano 30 Lipca 2009 #3 Opublikowano 30 Lipca 2009 Wygląda nieźle i ma w zasadzie wszystkie niezbędne funkcje. Co do wkładów to i tak trzeba je będzie zmienić na porządne - ale w zasadzie dotyczy to większości kubłów nawet tych markowych
romekjagoda Opublikowano 30 Lipca 2009 #4 Opublikowano 30 Lipca 2009 W sumie wygląda dość podobnie do Tetry, wręcz jak klon
MARCEPAN Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor #5 Opublikowano 30 Lipca 2009 W sumie wygląda dość podobnie do Tetry, wręcz jak klon A to dobrze, czy źle? Wygląda nieźle i ma w zasadzie wszystkie niezbędne funkcje. Co do wkładów to i tak trzeba je będzie zmienić na porządne - ale w zasadzie dotyczy to większości kubłów nawet tych markowych Wygląda nieźle i ma w zasadzie wszystkie niezbędne funkcje. Co do wkładów to i tak trzeba je będzie zmienić na porządne - ale w zasadzie dotyczy to większości kubłów nawet tych markowych Chodzi Ci o wkłady mechaniczne (gąbka, włóknia), czy raczej o zeolit? Zeolitu mam jeszcze spory zapas, więc nie powinno być problemu. Ceramikę też mam jeszcze w zapasie. Mój obecny filtr kubełkowy jest przede wszystkim za mały, bo pozostał po poprzednim akwarium i wspomagam go filtrem wewnętrznym, który jest brzydki, zajmuje dużo miejsca, bez przerwy się zapycha, a gąbkę ma tak skapą, że ciągle trzeba go czyścić. Pysie są zdrowe i żywotne (nawet mały Yellowek, który się wykluł, przetrwał i ma już z 8cm.), woda czysta, przejrzysta, ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona.
nabe Opublikowano 30 Lipca 2009 #6 Opublikowano 30 Lipca 2009 Się przyczepię niemerytorycznie ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona. Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku.
romekjagoda Opublikowano 31 Lipca 2009 #7 Opublikowano 31 Lipca 2009 O Tetra pisali koledzy i koleżanki ostatnio różnie - ja nie doradzę, bo śmiga u mnie dopiero od wczoraj. Niemniej imho nie warto kupić byle czego - lepiej poczekać miesiąc jeśli możesz i dołożyć coś do większego filtra i sprawdzonej marki. Nie ma nic bardziej wkurzającego (no dobra, są inne gorsze rzeczy tak gwoli ścisłości) jak cieknący kubeł - może ci się narobić problemów: zaleje ci szafkę, wypaczy w niej ścianki, etc. (to czarny scenariusz, ale jednak wyciekająca woda może to spowodować). Ja ze sprawdzonych mogę polecić Fluvala. Eheim to full wypas profeszjonal, nie każdego stać i nie jesty jedyną opcją na sprawdzony kubełek.
MARCEPAN Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor #8 Opublikowano 31 Lipca 2009 Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku. Tak, to wiem. Ale w kubełku mam zeolit, niestety jest to kubełek za mały do mojego akwarium i dlatego wspomagam go filtrem wewnętrznym.
MARCEPAN Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor #9 Opublikowano 31 Lipca 2009 No i wykrakałem !!! Siedzę przed kompem i myslę co tu tak cicho. Patrzę! A jakże! Filtr wenętrzny stoi! Terza to już nie mam wyjścia, a wybór jest trudny.
g.pajak Opublikowano 31 Lipca 2009 #10 Opublikowano 31 Lipca 2009 U mnie chodzą 24h/dobę trzy tetry EX1200. Dwie od 2 lat, jedna od niecałego roku. Robią jako biologi oczywiście w moim 840L i ... zapomniałem już gdzie stoją ;-) A ten filtr z linka wygląda faktycznie identiko jak Tetra, ale wg mnie to wcale nie zarzut.... Choć w temacie Tetry zdania są dosyć silnie spolaryzowane wokół dwóch biegunów. Zapewniam Cię , że nie uzyskasz (przynajmniej tu na tym forum ;-) ) klarownej odpowiedzi. Udanych wyborów życzę.
Rekomendowane odpowiedzi