Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ponieważ większość z tu piszących posiada msobo to skorzystam z tematu i podpytam się jak długo trzeba czekać aż rybcia osiągnie pełne rozmiary czyli 14, 13 cm. Posiadam 9 takich rocznych ryb większość ma około 8, 9 cm. Jeden samiec pięknie wybarwiony reszt żółta ale z atrapami więc niestety chyba też samce.

Opublikowano

też posiadam msobo wszystkie ryby mają atrapy jajowe myślałem że będzie 11 samców jednak nie jeden z niby samców inkubuje więc trzeba czekać co będzie dalej mile mnie to zaskoczyło myślałem już o dokupieniu następnych sztuk wiec cirepliwości

Opublikowano

Bonio dzięki za info pocieszyłeś mnie trochę, bo w sumie jak sobie przypomnę to samie z kimś kręcił bączki (znaczy próbował podejść do tarła), więc raczej jakaś samica jest.

Sision a może masz Membe Deep jak są młode to niczym sie nie różnią wybarwiają się podobnie a potem samce też niewiele się różnią. Jedynie w wielkości dorosłych ryb jest różnica koło 4 czy 5 cm. (tyle wyczytałem, bo z praktyką to niewiele mam wspólnego).

Mój samiec czasami tak przypomina Membe Deep że sam nie jestem pewien, jak w weekend uda mi się zrobić jakieś zdjęcie to wrzucę może ktoś rozwieje moje wątpliwości.

Opublikowano

Ok. w takim razie wierzę. :)

A możesz powiedzieć jak długo już je masz?. Bo szczerze powiem, że liczyłem, że dość szybko będą miały ponad 10 cm. A piszesz, że masz je zdecydowanie dłużej i jeszcze tej dychy nie przekroczyły.

Opublikowano

Heh, jak ja pisałem u mnie był niby jeden samiec, teraz więcej kandydatów do tego:) Pewny jestem tylko 1, bo wyraźnie zmienia kolor, plus lekko kształt, z pozostałymi to różnie jak mają dzień :)

No dobra przy okazji sprzątania dziś pstryknąłem trochę fotek, kontynuując ten wątek pierwszy który zaczął się przebarwiać wygląda teraz tak (fotki z przed 15 minut):

Przypominam że to jest forum a nie galeria - tu robimy wyjątek bo chcesz pokazać jak wybarwia się samiec msobo i oki to moze się przydac ale nie ma potrezby wstawiać trzech fot to raz a dwa to jak juz bedziesz miał udokumentowany pełny proces wybarwiania sie jednego i tego samego osobnika to wtedy wklej pare fot od pomarańczy do granatu najlepiej w jednym poście najlepiej ostatnim lub wyyedytuj pierwszy a ni etak ze jedna fot ana jednej stronie druga na trzeciej a nastepne jeszcze dalej bo taka prezentacja jest do bani

MarS

Masz racje, nawet dla przeglądających będzie łatwiej jak to będzie w 1 poście a nie w kilkunastu.

Zatem kolejne fotki pojawią się dopiero po pełnym wybarwieniu samca.

post-7530-14695711686253_thumb.jpg

post-7530-14695711686409_thumb.jpg

Opublikowano
też posiadam msobo wszystkie ryby mają atrapy jajowe myślałem że będzie 11 samców jednak nie jeden z niby samców inkubuje więc trzeba czekać co będzie dalej mile mnie to zaskoczyło myślałem już o dokupieniu następnych sztuk wiec cirepliwości

Mysle, ze cierpliwosc to fajna cecha u akwarysty.

Taka anegdota- pewnego razu przyszedl pan z workiem podrosnietych saulosi i mowi, ze to samce i czy mozna wymienic. Patrze do worka, a tam 5 sztuk, tak po 5-6cm ryb, wszystkie albo zolte, albo zolte z przebarwieniami szarymi. Pytam z czego wnioskuje, ze to samce, a Pan, ze tutaj i tam [pokazuje] maja a to ciemny pasek, a to pletewke i ze znajomy hodowca powiedzial, ze to samce, a on sam sprawdzil na necie i na 100% sa samce i czy wymienie na mlode... Ja na to, ze nie mam pewnosci czy to samce, ze moze tak, a moze nie. Pod mikroskopem ich nie badalam. No, ale wiadomo- kobiety z zasady to na butach sie znaja i to tez wylacznie na wygladzie, na jakosci juz nie. Pan sie uparl, ja korzystnie wymienilam...

Po kilku dnia z 5 samcow, trzy inkubowaly ikre...

Opublikowano

marcinmarg napisał:

Zatem kolejne fotki pojawią się dopiero po pełnym wybarwieniu samca.

Jak patrzę na Twoje fotki to muszę powiedzieć że moje msobo na początku wyglądały identycznie. I jestem bardzo ciekawy czy po wybarwieniu samiec również będzie podobny.

I jeszcze wrócę do rozmiaru dorosłych ryb czy ktokolwiek na forum ma msobo tak 13-o czy 14-o centymetrowe?.